15/02/2022

#FINSAQUÍ

#Finsaquí. Cesc Cornet

Cesc Cornet ens apropa aquest món de disbarats, sense sentit i bogeria que es pot amagar darrere d'un símbol i unes paraules tan integrades a la nostra vida com són els #hashtags. En aquest cas a més a més ens apropa a un tema que massa vegades és tabú a la nostra societat: el suïcidi adolescent.

Un #hashtag ha començat a envair les xarxes socials: #finsaquí, acompanyant una sèrie de fotografies que mostren els últims instants de la vida d'uns joves. Les imatges són impactants i força explicites: una arma, una soga, unes pastilles, una barana i el buit... Poc deixen a la imaginació. Aquest fet fa que el govern català prengui cartes en l'assumpte i contracti a una empresa privada. En aquesta empresa, Tonik, hi treballen un seguit de psicòlegs i tres influencers que seran els encarregats de gestionar i erradicar el problema.
Però realment estem davant d'una problemàtica de salut mental que afecta la població o bé hi ha quelcom més darrere aquesta allau de suïcidis? Per esbrinar-ho heu d'endinsar-vos en les pàgines de la novel·la.

Molts són els personatges que apareixen en la trama i tots ells tenen un cert pes específic, fent que ens costi molt discernir, si és que existeix, el protagonista. Jo més aviat diria que estem davant d'una novel·la coral.
Els escenaris també són diversos i ens movem per diferents punts de la geografia catalana: Barcelona, Tamariu, Girona, Taradell.

L'autor ens presenta un veritable trencaclosques del qual haurem d'anar encaixant totes les peces per poder albirar la imatge final i això no ho aconseguirem quasi fins al final de la lectura. 

Un llenguatge directe i sense gaires giragonses, girs argumentals amb una força impactant, un ritme de thriller que no et deixa parar i un final trepidant i impactant són les millors basses de la primera novel·la d'en Cesc Cornet.