05/12/2017

‘Hackejar’ els panells solars

Recentment s'han descobert vulnerabilitats en panells solars gràcies a Willem Westerhof, un investigador en ciberseguretat. Afecten diversos models i de diverses marques, encara que no s'ha especificat quines. El que sí que se sap del cert és que estan afectats almenys quatre models de SMA Solar Technology.
Concretament, es parla d'una vulnerabilitat que afecta milers d'inverters a través de tot Europa. Aquests components són els necessaris per transformar el corrent continu generat per la instal·lació solar en corrent altern a 220v i 50 Hz.

'Hackejar' els panells solars

El perill se situa en el fet que es podria realitzar un atac a centenars o milers d'inverters per alterar el flux d'energia i col·lapsar la xarxa, motiu pel qual acabaria per caure. S'estima que els panells solars amb vulnerabilitats podrien gestionar un total de 17 GW.
El 2006, a Alemanya, es van perdre 5 GW de potència a causa d'un problema tècnic. Les dificultats van ser tan grans que 10 milions de persones de tot Europa van patir apagades (entre elles, persones d'Espanya, França, Àustria, i molts més països, fins i tot Marroc). 17 GW podríen ser molt més devastadors.
Ja no només es parla que milions de persones es quedin sense xarxa. A més es podrien comptabilitzar pèrdues multimilionàries (s'estima que uns 4.500.000.000 d'euros per una apagada de tan sols 3 hores).

'Hackejar' els panells solars

Les vulnerabilitats concretes no han estat publicades per raons òbvies (podrien estressar la xarxa elèctrica i provocar que colapsi). No obstant això, amb desconnectar els panells solars d'Internet n'hi ha prou per solucionar el problema. Almenys SMA  Solar Technologyja està treballant des de fa mesos en una solució.
També s'ha recomanat que es canviïn les contrasenyes d'administrador. No obstant això, per a Tom van de Wiel (investigador de ciberseguretat de F-Secure) només es tracta d'un descàrrec de responsabilitat per fer veure que el problema no és a les màquines.

Font: Omicron