Hispasat, l'operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions, ha iniciat la construcció de noves infraestructures al Brasil per l'operació de la seva flota de satèl·lits. Aquest serà el nou centre de control de satèl·lits de la seva filial brasilera, Hispamar, participada també per l'operador de telefonia brasiler Oi.
El creixement del Grup Hispasat a Llatinoamèrica i de la seva flota de satèl·lits ha fet necessari un espai més gran que l'actual per albergar tot l'equipament de control necessari. Per això, l'operador brasiler va adquirir una parcel·la a Serviente, Rio de Janeiro, on seran transferits els serveis que actualment presta el centre de control de satèl·lits de Hispamar a Flamengo i Guaratiba. A més, també s'instal·larà aquí la nova estació terrestre des de la qual es controlarà el futur satèl·lit Amazonas 5, la data prevista de llançament és el 2017.
El nou centre de Serviente permetrà futures expansions per als propers anys. Des d'aquí s'operaran els satèl·lits Amazonas, ubicats a 61º Oest, i els futurs que es localitzin en 74º Oest, posició orbital adquirida al 2015.
Es preveu que les obres del nou centre acabin en un termini de nou mesos. El nou projecte suposa una inversió d'aproximadament 40 milions de reals brasilers, que inclouen la compra de la parcel·la, despeses de llicència, construcció i despeses de trasllat al nou centre. Les noves instal·lacions de Hispamar comptaran amb 20 antenes i equipament de tecnologia avançat.
Al 2017, un cop finalitzades les obres i transferits els serveis a Serviente, el centre de Guaratiba romandrà operatiu com
back-up. Segons Edi Gomes, director tècnic d'Hispamar,
"a més dels 30 professionals d'Hispamar que estaran treballant en la nova estació amb disponibilitat 24/7, Serviente generarà al voltant de 40 lloc de treball indirectes".
A més, en el marc de la política de Responsabilitat Social Corporativa d'Hispasat i en relació al seu compromís amb el respecte al medi ambient, la nova estació té previst adoptar pràctiques sostenibles com la implementació d'un sistema d'aprofitament d'aigües pluvials, on l'aigua serà capturada i emmagatzemada per al seu posterior ús i, en un futur, la instal·lació d'un panell solar.
L'Amazonas 5 proporcionarà capacitat de banda Ka per a la prestació de nous serveis de banda ampla al Brasil i la resta d'Amèrica Llatina. El nou satèl·lit també comptarà amb capacitat de banda Ku per proporcionar serveis audiovisuals, xarxes corporatives i altres solucions de telecomunicacions.
Font: RedesTelecom