Un plat per la pau al món. Aquest estiu vaig publicar una foto de l'hummus a l'Instagram de CuinaCinc com símbol de la pau i vaig dir que escriuria un post amb la recepta. Aquí el tenim. L'Hummus és un puré de cigrons, un plat tradicional, popular i patrimoni del Líban, del Mediterrani, dels països d'Orient Mitjà, ha traspassat fronteres i ha esdevingut internacional. L'hummus es ven com menjà preparat en algunes botigues de productes bio i ecològics, una de les marques que l'elabora és d'Holanda, a la prestatgeries dels productes refrigerats, el podeu trobar, però res és millor que fer-lo a casa és molt fàcil i ens omple d'optimisme.
En el post que vaig escriure dels cigronsi la recepta que l'acompanya vaig intentar transmetre una història. El cigró és una llegum antiquísima que es remunta molt més enllà de l'època de Les Croades, en aquell post explicava com aquest plat va inspirar a Trevor Graham ha dirigir el documental Make Hummus Not War. Els personatges transmetre tota la força que els inspira aquest plat des de diversos punts de vista: Arqueòlegs, historiadors, polítics, pagesos, cuiners o gastrònoms, parlant i fan l'hummus a les cuines dels restaurant, o en els cors de les cuines de les cases.
Un plat saludable i complert (podeu consultar totes les bones propietats pel nostra organisme en el post dels cigrons). Un plat que podem preparar amb antelació per portar en un tupper a la feina, un aperitiu o també com un entrant en un sopar informal acompanyat hortalisses fresques o untat amb el pa o bastonets. Als països àrabs aquest plat es prenia tradicionalment de bon matí i era unmenjà que acompanyava als nens amb els mestres de camí a a l'escola.
Deixo una proposta de recepta asequible, fàcil i per preparar en molt poc temps. Admet variacions segons la inspiració, i el podem acabar com més us agradi per exemple afegint uns pinyons torradets pel damunt per fer-lo més vistós, hortalisses tallades o alguna herba aromàtica en la presentació.
Ingredients per 2 o més persones
350 gr. de cigrons en cuits. (es poden comprar cuits en les parades de llegums, en pots de conserva o coure'ls a casa com explico en el post dels cigrons).
Reservar dues cullerades de cigrons per decorar
Brou vegetal o una part de l'aigua de coure els cigrons.
2 cullerades generoses de Tahina* (pasta de sèsam) de bona qualitat.
Mitja llimona. Menys és millor sempre podem corregir
Els cigrons, la tahina, el suc de la llimona, el gra d'all picat, el comí, una part de brou (el necessari per obtenir la textura desitjada), la sal i la llet evaporada. Reservem
En una paella i amb un fil d'oli d'oliva passem els cigrons que hem reservats fins que quedin una mica daurats, afegim un polsim de pebre vermell i els retirem del foc. Els reservem en un paper de cuina perquè absorbeixi l’excès d'oli fins al moment d'emplatar.
Presentem l'hummus en un plat bonic formant un crater, ho decorem amb el julivert picat, els cigronsdaurats amb el pebre vermell els posem al mig, afegim un raig d'oli d'oliva i ho portem a la taula. L'acompanyem de pa àrab o un pa bo que ens agradi.
*La Tahina té que ser de bona qualitat sinó és amargant i podria espatllar el plat.
Que vagi de gust!
“L'Hummus és un símbol de la nostra humanitat. Tenim més en comú que el que ens divideix.” Trevor Graham
Us pot interessar el post dels cigrons amb 15.607 visites i la recepta: Els cigrons a la manera d'en Pep: