09/04/2018

Intel·ligència artificial: l’enfocament de proves ARC va més enllà

Tothom ha sentit alguna vegada l'expressió "El sentit comú", però què significa sentit comú. Els humans utilitzem el sentit comú per omplir els buits de qualsevol pregunta que ens plantegem, proporcionant respostes en un context entès, però no explícit. En els primers anys de creixement i desenvolupament, els infants adquireixen sentit comú, però la intel·ligència artificial (AI) té mancances.

Intel·ligència artificial: l'enfocament de proves ARC va més enllà

Per aconseguir la fluïdesa que tenen les persones, la seva capacitat natural de passar d'una cosa a la següent, se'n diu sentit comú: un conjunt de dades, heurístiques, observacions, totes les coses que actualment l'ordinador no fa.
Una nova prova anomenada ARC (IA2 Reasoning Challenge), segons va explicar Will Knight al MIT Technology Review"plantejarà preguntes de ciència d'escoles primàries. Cada pregunta requerirà una mica de comprensió de com funciona el món".

Intel·ligència artificial: l'enfocament de proves ARC va més enllà

Es creu que aquest és un gran antídot per al tipus de punts de referència superficials que s'han tornat tan habituals en el camp de l'aprenentatge automàtic. El sentit comú, generalment, és considerat com el sant grial per a la intel·ligència artificial. Els conjunts de dades s'han convertit en un factor molt influent en la direcció de la recerca. Els últims conjunts de dades per QA han donat lloc a avenços impressionants, però s'han centrat en qüestions de fets on les sol·licituds de superfície soles són suficients per trobar una resposta. Aquest progrés avançat en qüestions que requereixen un raonament o altres mètodes avançats. Aquí és on entra l'ARC, per ajudar el camp a passar a tasques més difícils.

Intel·ligència artificial: l'enfocament de proves ARC va més enllà

Preguntes noves la resposta de les quals es converteix en una imatge del sentit comú del món
Es presenten un conjunt de preguntes noves, cos de text i línies de base reunides per animar la recerca de la IA en resposta a preguntes avançades. Hi ha preguntes de múltiples opcions, per exemple: Quin element dels que segueixen a continuació no es fa a partir d'un material que es cultiva a la natura? Les possibles respostes són una camisa de cotó, una cadira de fusta, una cullera de plàstic i una cistella de gespa. La resposta es converteix en una imatge de sentit comú del món. És aquest sentit comú que no té l'IA darrere dels assistents de veu, les xifres de xat i el programari de traducció, per això, és una de les raons per les quals són tan confusos.
Quina contribució podria fer aquesta prova al camp de la intel·ligència artificial? Si l'aprenentatge de la màquina pot superar amb èxit l'ARC Reasoning Challenge, això significa que el sistema té un coneixement del sentit comú que actualment no existeix en la IA.

Font: Techxplore