28/06/2017

Intercanviar energia solar amb la tecnologia Blockchain

Imaginar que es té en un terrat una instal·lació d'autoconsum que genera més electricitat de la que es necessita. Què fer amb l'energia sobrant? Fins ara, en el millor dels casos, se'n podia beneficiar en alguns casos amb l'anomenat balanç net, o almenys deixar que entrés a la xarxa, encara que no se'n percebés res.

Intercanviar energia solar amb la tecnologia Blockchain

Però ara, gràcies a la tecnologia Blockchain, amb la qual es va formar la moneda virtual Bitcoin, es pot intercanviar energia entre usuaris autoconsumidors i o vendre-la a tercers i formar una petita xarxa dins d'un barri o una petita ciutat.
Una empresa anomenada LO3 Energia ha desenvolupat un sistema que permet als usuaris comprar i vendre l'energia solar generada localment dins de les seves comunitats. El sistema utilitza la tecnologia Blockchain per facilitar i registrar les transaccions.
La distribució de l'energia d'aquesta manera és més eficient que el transport d'aquesta, va dir el fundador de LO3, Lawrence Orsini, i faria barris més resistents als talls d'energia, així com ajudar a satisfer la demanda d'energia quan les necessitats excedeixen les expectatives.

Intercanviar energia solar amb la tecnologia Blockchain

Aquesta iniciativa està també en línia amb el creixent suport públic a les energies renovables, els sistemes descentralitzats d'energia distribuïda i els programes de compra col·lectiva d'energia.
En una conferència organitzada pel MIT Technology Review i el MIT Media Lab, Orsini, va assegurar que el 69% dels consumidors va dir a la consultoria tecnològica Accenture que estaven interessats en tenir un mercat de comerç d'energia, i el 47% va dir que tenien previst signar projectes d'energia solar a la seva comunitat.
LO3 Energia va posar en marxa el seu sistema de transaccions d'energia peer-to-peer, que es diu el Brooklyn M icrogrid, fa aproximadament un any. La micro-xarxa de subministrament elèctric connecta a les persones que tenen panells solars en els seus sostres en diverses parts de Brooklyn amb els veïns que vulguin comprar energia verda generada localment. Igual que altres microxarxes que operen al costat, però separat de la xarxa d'energia tradicional.

Intercanviar energia solar amb la tecnologia Blockchain

Blockchain fa que la micro-xarxa de Brooklyn sigui possible, va dir Orsini. Els autoconsumidors i compradors instal·len comptadors intel·ligents equipats amb tecnologia que fa un seguiment de l'energia que generen i consumeixen. Els registres dels contractes automàtics intel·ligents que permeten transaccions de veí a veí també són rastrejats utilitzant Blockchain. LO3 Energia va contractar al fabricant de programari ConsenSys per construir el sistema, que es basa en la plataforma de computació distribuïda basada en blockchain Etereum.
"Blockchain és un protocol de comunicacions molt bo per al que volem fer", va dir Orsini, en la conferència. "Això no és només sobre l'abonament de factures d'energia", va afegir. "Es tracta d'una autoorganització a la vora de la xarxa, el que no es pot fer amb bases de dades normals".
Podrien les microxarxes com aquesta sacsejar a la indústria de l'energia? De moment, Brooklyn Microgird es compon de només 50 nodes físics, però Orsini va signar una aliança amb el conglomerat alemany Siemens al novembre i està parlant amb els reguladors als EUA, Austràlia i Europa sobre la seva expansió. Ell també està disposat a col·laborar amb les elèctriques. "El que volem és que el model elèctric evolucioni", va dir.

Font: El Periódico de la Energía