09/12/2016

La bateria del MIT que donarà el doble d’autonomia als mòbils al 2017

Els avenços en bateries són frustrants. No obstant això, un grup de científics, anuncia un salt brutal en autonomia o rapidesa de càrrega que arribarà a finals d'aquest any. Aquesta bateria, s'ha desenvolupat a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

La bateria del MIT que donarà el doble d'autonomia als mòbils al 2017

L'inventor de la bateria és un antic alumne del MIT, que es diu Qichao Hu. En el 2012, Hu i els seus col·legues van fundar l'empresa SolidEnergy Systems amb la intenció d'explotar comercialment la seva creació. A l'octubre del 2015, la companyia va mostrar el prototip funcional definitiu, el qual es va fer amb una inversió de 12 M US$. Els plans de SolidEnergy Systems passen per introduir la seva bateria en el mercat dels smartphones i wearables al 2017, i fer el salt als cotxes autònoms al 2018. De moment, s'estan instal·lant en drons. Tot i que no s'han donat noms, Hu explica que diversos clients estan desenvolupant programes per portar Internet a zones sense connexió mitjançant drons i ja estan utilitzant aquestes bateries.

La bateria del MIT que donarà el doble d'autonomia als mòbils al 2017

A nivell tècnic, es tracta d'una bateria de ions de liti com les actuals, però amb una diferència molt important: té el doble de densitat. En altres paraules. Les bateries ofereixen la mateixa autonomia que les actuals amb la meitat de grandària i pes, o el doble d'autonomia amb la mateixa mida.

La bateria del MIT que donarà el doble d'autonomia als mòbils al 2017

Portar-ho a la pràctica, significa que una d'aquestes noves bateries SolidEnergy és capaç de lliurar, 2 A-H amb la meitat de la mida d'una bateria actual per a un iPhone, que actualment lliura 1,8 A-H. Portat als automòbils elèctrics, permetria doblar de forma efectiva els quilòmetres d'autonomia sense haver de sacrificar espai o afegir més pes al vehicle.

La bateria del MIT que donarà el doble d'autonomia als mòbils al 2017

El secret d'aquesta densitat és en un ànode compacte i molt més eficient unit a un electròlit sòlid molt més estable que els actuals i que no es degrada amb l'ús. Arribar fins aquí no ha estat fàcil. El prototip original només era capaç de funcionar a partir dels 80 ºC. Després de molt batallar amb la composició, van aconseguir una barreja estable que funciona a temperatura ambient. L'agost passat, la companyia es va mudar a una planta més gran i abans d'acabar l'any espera ampliar la seva capacitat de producció.

Font: MIT News