19/10/2021

LA CONJURA D’HERAT

La conjura d'Herat. Jordi Sierra i Fabra

 

Hi ha autors que un bon dia et roben el cor i saps que llegeixis el que llegeixis d'ells. t'agradarà. Aquest és el cas d'en Jordi Sierra i Fabra, qui l'any passat ens va sorprendre amb l'aparició de la seva nova sèrie de novel·les, aquest cop protagonitzades per una periodista. Autor prolífic, que ha escrit per adults, joves i nens, és, per a mi, una de les apostes més segures al moment de triar lectura.


Tot i que la primera entrega, 'La conspiració del coltan', i aquesta segona, 'La conjura d'Herat', són històries completament independents, és aconsellable llegir-les per ordre per tal d'anar veient l'evolució de la seva protagonista, la Magda Ventura, una periodista d'investigació que treballa a la revista Zona Zero, a qui és aconsellable conèixer des de l'inici, perquè si no ens perdérem una sèrie de detalls que donen més profunditat i perspectiva a la història. Conèixer bé a la Magda és entendre la seva manera d'actuar i de fer les coses, d'entendre perquè i com fa les coses, que no sempre és de la manera més fàcil ni tan sols més ètica, però que és la seva.

Però anem per parts. Aquest cop la Magda s'enfronta a dues investigacions que res tenen a veure una amb l'altra. La primera la durà a investigar la implicació d'un laboratori farmacèutic en la mort del jove Romà Castellnou, un jove que participava com a voluntari en l'assaig d'un nou medicament i que va morir en un tràgic accident de cotxe, que sembla amagar quelcom més que la fatalitat. La segona la portarà a reviure un dels pitjors moments de la seva vida i farà que torni a enfrontar-se a una sèrie de fantasmes del passat més recent: l'atemptat que va patir quan va ser a l'Afganistan i que per poc li costa la vida. La Magda viatjarà a Màlaga per veure's amb la Gabriela Estévez, soldat i altra supervivent de l'atemptat a l'Afganistan.

Aquesta segona investigació no serà auto concloent com ho és la de la farmacèutica o com o va ser la de la primera novel·la, sinó que deixa una porta oberta a una tercera entrega.

En Jordi Sierra aquest cop posa en el punt de mira el món de les farmacèutiques i els seus assajos clínics. El poder incommensurable dels estaments militars; el tràfic de drogues entre Afganistan i Europa tot aprofitant la ben entesa d'una guerra.