04/01/2018

La connexió elèctrica amb França pel Golf de Biscaia estarà a punt al 2025

Red Eléctrica de España (REE) i la seva homòloga francesa Réseau de Transport d'Électricité (RTE) han iniciat la tramitació per construir la interconnexió elèctrica submarina entre Espanya i França pel Golf de Biscaia. El nou enllaç elèctric reforçarà la interconnexió entre Espanya i França suposarà uns 1.750 milions d'euros d'inversió i es preveu que comenci a operar el 2025. El nou enllaç tindrà 370 quilòmetres, dels quals 280 seran submarins, i suposarà una inversió de 1.750 milions.

La connexió elèctrica amb França pel Golf de Biscaia estarà a punt al 2025

Les dues societats han obert la consulta pública del projecte per complir amb la exigències europees que obliguen a un procés de participació pública en l'etapa de tramitació inicial de les infraestructures energètiques transeuropees, segons va informar en el seu moment el gestor del sistema elèctric espanyol. La interconnexió millorarà la seguretat i garantia de subministrament, augmentarà l'eficiència de tots dos sistemes elèctrics i permetrà una major integració d'energies renovables.

La connexió elèctrica amb França pel Golf de Biscaia estarà a punt al 2025

La primera interconnexió submarina entre Espanya i França permetrà augmentar la capacitat d'intercanvi des dels 2.800 megawatts (MW) actuals fins als 5.000, el que elevarà la seguretat, l'estabilitat i la qualitat del subministrament elèctric entre els dos països i també amb la resta de Europa, segons REE. Aquesta infraestructura va ser declarada Projecte d'Interès Comú per la Comissió Europea i el Parlament Europeu l'octubre del 2013.
La interconnexió tindrà una longitud de 370 quilòmetres (280 d'ells submarins) i estarà composta per quatre cables, dos per cada enllaç, en corrent continu amb una capacitat de transport de 2x1.000 MW.

La connexió elèctrica amb França pel Golf de Biscaia estarà a punt al 2025

Aquest és un nou pas per millorar la connexió del sistema ibèric d'electricitat amb l'europeu. El 2008, la firma que presideix José Folgado i la seva homòloga francesa van constituir Inelfe per a la construcció i posada en marxa de les interconnexions elèctriques entre Espanya i França. Espanya compta actualment amb un nivell d'interconnexió amb Europa molt allunyat del mínim establert per la Unió Europea per al 2020: el 10% de la capacitat de producció instal·lada, que en el cas d'Espanya hauria d'arribar als 10.000 MW enfront dels actuals 2.800 MW.


Font: El País