29/12/2017

La digitalització de les renovables, clau per complir els objectius per al 2020

Espanya haurà de realitzar un esprint final si vol complir els objectius en matèria d'energies renovables que fixa la Unió Europea. Aquests compromisos, van ser marcats per a tots els països de la UE, imposant l'objectiu que almenys un 20% de l'energia consumida a cada estat membre provingués de fonts renovables. Segons les dades de Kaiserwetter, empresa internacional dedicada a la gestió tècnica i comercial de parcs eòlics i fotovoltaics, Espanya es troba actualment en el lloc 14 de la UE-28, amb un 16,2% de la demanda coberta per energies renovables, per sota de la mitjana europea del 16,7%, i a 3,8 punts de l'objectiu del 2020.

La digitalització de les renovables, clau per complir els objectius per al 2020

És el moment que els actors inverteixin en noves eines digitals, segons Kaiserwetter
Tot i que durant els primers anys de l'entrada en vigor la directiva Espanya va viure un boom de les renovables que la va encaminar a complir l'objectiu, passant en deu anys d'un 9,2% (2006) a l'actual 16,2%, la situació ha canviat després de gairebé tres anys amb una inversió gairebé nul·la; la crisi econòmica i traves legals com el conegut com a 'Impost al sol'. Per revertir aquesta tendència i complir els objectius legals europeus, el govern ha adjudicat en només un any i mig un total de 8.737 MW de nova potència verda. Només al juliol passat, el Ministeri d'Energia va adjudicar a un grup de 40 empreses un total 5.037 MW (3.909 MW a instal·lacions fotovoltaiques i 1.128 MW a eòliques) i  realitzarà una altra subhasta per a les illes.
Companyies com Kaiserwetter, experta en la digitalització del sector mitjançant la seva innovadora plataforma digital Aristòtil, assenyalen que aquest canvi de tendència tornarà a situar a Espanya, actualment cinquè productor de renovables de la UE, com a referent dels inversors i que, per això, és el moment que els actors inverteixin en noves eines digitals. D'altra banda, és previsible que aquesta reactivació comporti a una caiguda dels preus del mercat majorista. Eines com Aristòtil permeten mantenir els marges de benefici mitjançant la integració de dades tècniques i financers que prescindeixin dels departaments de controlling o amb la capacitat de detectar els components de les plantes menys eficients, l'optimització del seu rendiment i la realització de simulacions. Ofereix la possibilitat de gestionar en temps real.

La digitalització de les renovables, clau per complir els objectius per al 2020

Si totes les instal·lacions per a la nova potència assignada pel Govern es construeixen d'aquí al 2020, Espanya complirà els compromisos de la UE, però l'estret marge de temps per al muntatge de totes aquestes plantes planteja complicacions logístiques que situen aquestes eines digitals part d'un procés irreversible i una opció òbvia per superar-les mitjançant optimització, eficiència i estalvi en costos.

Font: Interempresas