20/02/2020

LA FAVORITA DE L’HAREMTorna l'Andreu Martín a crims.cat. Després d'iniciar la col·lecció amb 'Història de mort'; de presentar-nos el seu 'Harem del Tibidabo' al número 34, de la magnífica 'Tothom et recordarà', el mestre del negre; 'El puto amo' com li diu la nostra estimada Anna Maria Villalonga, ens torna a deixar gaudir del seu personatge més histriònic i passat de voltes: l'Emili, Mili, Santamarta ta, regent de l'Harem i ho fa amb 'La favorita de l'Harem'.

 Aquest cop l'acció no es centrarà dins de les parets del prostíbul modernista més luxós de Barcelona, sinó que ho farà fora del recinte, que només apareixerà puntualment. Però no el Milio algunes de les seves col·laboradores —unes conegudes dels lectors, altres noves incorporacions— que seguiran jugant un paper important.

Emili Santamarta es veurà embolicat en una trama de corrupció policial, dins del cos de la Guàrdia Civil, i en les picabaralles entre dos clans mafiosos de la ciutat, els Kleini els De Santiago, que volen fer-se amb el tràfic d'armes i drogues de Barcelona. En Mili, com no pot ser d'altra manera en un personatge com ell, es veurà embolicat en un seguit de situacions a quina d'elles més extravagants i estrafolària.

L'Andreu ens torna a portar una obra hilarant amb uns personatges estrambòtics que arrencaran més d'una rialla en el lector, però no tot és superficial a 'La favorita de l'Harem', ans al contrari! Aprofita la ben entesa per endinsar-nos a la Barcelona més violenta, fosca, corrupta i sòrdida que ens puguem imaginar.

Torna a ser el mateix Emili Santamarta, qui en primera persona, ens anirà explicant la trama, i el que no sap per què ell no hi és present, s'ho inventa i diu el que ell pensa que ha passat. El personatge creat per l'autor, tornarà a robar el cor del lector amb la seva manera de ser i comportar-se, inclús en les situacions més límits:


'Quan has de sortir de nit per fer una transacció clandestina amb uns gàngsters en un paratge poc transitat, una de les preguntes més importants és: què em poso?(pàg. 35)
No només en Santamarta és un personatge peculiar, aquesta vegada l'Andreu Martín, la rodeja d'una sèrie de protagonistes que no és quedem pas enrere, com és el cas del matrimoni Klein, més coneguts com els Sambitos o els Gorditos, un dels clans mafiosos amb els quals en Milise les haurà de veure.

Igual que va succeir a 'L'Harem del Tibidabo' no només ens parla de situacions tèrboles i sòrdides, entre les pàgines d'aquesta nova entrega també hi trobem: lleialtat, companyonia i amistat.
Llegir a l'Andreu sempre és un plaer i una aposta segura, si encara no coneixeu al més histriònic dels seus personatges, no dubteu a fer-ho.