31/01/2018

La història de la IoT

Al 1982, els enginyers de la universitat Carnegie Mellon van connectar una màquina de vending a la xarxa local perquè poguessin comprovar si la màquina estava buida per estalviar un viatge des de les taules. Avui en dia, els dispositius intel·ligents connectats son a tot arreu: a les llars i les butxaques, als canells, a les fàbriques i a les botigues. Molts disposen de vehicles connectats amb sensors de xarxa capaços de tenir un cert grau d'autonomia.
Durant els propers anys, la quantitat de dispositius que compondran la Internet of Things (IoT), l'Internet de les Coses, es multiplicarà a mesura que evolucioni la seva sofisticació, creant oportunitats de negoci i formant comportaments de consum i de la indústria.

La història de la IoT

El nom de l'Internet de les Coses s'ha utilitzat des de fa menys de deu anys. Apareix al 2009 de la mà de Kevin Ashton, director executiu d'Auto-ID Labs del MIT, que va imaginar un món d'objectes escanajables amb etiquetes RFID. El mateix any, es van instal·lar els primers marcapasos sense fils en pacients, permetent als metges monitoritzar de forma remota la condició del dispositiu i dels seus pacients.
Però va ser la convergència de diverses tecnologies emergents que van fer que l'IoT fos possible. Les millores en la miniaturització, la tecnologia de computació i la gestió de la potència fan que els dispositius equipats amb processador siguin barats de fabricar. La connectivitat sense fils omnipresent va permetre que aquests dispositius es parlessin entre sí i amb servidors en centres de dades. El núvol, les grans dades i l'aprenentatge automàtic proporcionen la infraestructura i les eines necessàries per emmagatzemar i analitzar el diluvi de dades generades per dispositius intel·ligents.
Els termòstats, comptadors de les elèctriques, rellotges, càmeres de seguretat i dispositius domòtics són part de l'Internet de les Coses. A la indústria, l'IoT està impulsant la innovació en la fabricació, la gestió d'infraestructures, l'agricultura, la gestió ambiental, la logística, la gestió de l'energia, la construcció o l'assistència sanitària deslocalitzada.
El creixement de l'Internet de les Coses augmentarà de manera exponencial a mesura que s'obrin noves aplicacions, ja que la tecnologia continua evolucionant. La connectivitat 5G, que probablement veurà els llançaments generalitzats en els propers 24 mesos, tindrà un impacte important. El 5G proporciona un ample de banda més gran amb un menor consum i una latència molt reduïda, que permet la comunicació en temps real entre dispositius i centres de dades.

La història de la IoT

Juntament amb l'ampliació de la inversió en tecnologia IoT per a la indústria, es podria veure un enfocament creixent en la seguretat. La història de seguretat de l'IoT no ha estat encoratjadora, i el mercat s'ha vist inundat amb dispositius barats i insegurs que no es poden actualitzar. Si l'IoT compleix el seu potencial, la seguretat ha de ser una prioritat.
La història de l'Internet de les Coses ha recorregut un llarg camí en poc temps, i només som al principi de la història. L'Internet de les Coses ha creat oportunitats de negoci en diferents indústries. Les organitzacions d'aprenentatge avançat estan aprofitant la contractació executiva estratègica i la formació tècnica per cultivar l'experiència que necessiten per aprofitar aquestes oportunitats.

Font: Madisson