A mesura que passa el temps, la tecnologia va canviant qualsevol cosa amb la qual s'interactua diàriament, i l'aviació no és menys. Des de sistemes de navegació més precisos, fins a interiors més lleugers i resistents, els avenços cada vegada són més freqüents i més espectaculars.
Un dels avenços més esperats i també més lògics són els llums LED. Arreu es veuen llums d'aquest tipus des de fa temps, però no es van introduir en la fabricació d'aeronaus fins fa un parell d'anys.
|
Noves llums LED |
A continuació explicarem breument en què consisteix aquest tipus de "bombeta". Està entre cometes perquè realment no és una bombeta si no un Light Emitting Diode, o díode emissor de llum. La seva història es remunta al 1907, quan es va veure per primera vegada llum emesa per un díode de carbur de silici i d'aquí ha anat creixent a poc a poc, essent usat com a font d'indicació d'encesa i apagat en electrodomèstics, comandaments a distància, rellotges digitals etc. La gran "bomba" va ser la invenció dels Leds blaus a finals dels anys noranta, que han estat la base per crear els Leds blancs i, per tant, poder començar a plantejar-se la il·luminació LED.
|
Comparativa entre llum halògena (esq) i llum LED (esq) |
Per què canviar les més que conegudes i provades llums incandescents per una tecnologia relativament nova? Un dels molts avantatges serien el baix consum d'energia, un major temps de vida, mida reduïda, resistència a les vibracions, reduïda emissió de calor i no contenen mercuri (el qual a l'exposar-se en el medi ambient és altament nociu i possibilita l'enverinament per mercuri) en comparació amb la tecnologia fluorescent. No creen camps magnètics alts com la tecnologia d'inducció magnètica, amb els quals es crea major radiació residual cap a l'ésser humà; redueixen sorolls en les línies elèctriques, són especials per a utilitzar-se amb sistemes fotovoltaics (panells solars) en comparació amb qualsevol altra tecnologia actual; no els afecta l'encesa intermitent (és a dir poden funcionar com llums estroboscòpics) sense reduir la seva vida mitjana, són especials per a sistemes antiexplosió ja que compten amb un material resistent i, en la majoria dels colors (a excepció dels Ledes blaus), compten amb un alt nivell de fiabilitat i durada.
|
Pota de morro sense llum de rodatge |
De la llista de dalt ja es veu que algunes interessen als avions, com durabilitat i que no els afecti la funció intermitent. En el cas de l'arxiconegut B737NG, el canvi a llums LED ha fet més que millorar la visibilitat per als pilots, que ja en si és un èxit. Aquest avió porta llums d'aterratge que es retreuen situades a l'encast de les ales i també una llum de rodatge a la pota de morro que és molt donada a que es trenqui, bé per objectes que saltin o per fer un treball ràpid i sense cura en canviar rodes de morro.
Doncs bé, amb els LED, aquestes llums desapareixen de l'avió per complet. Què implica? Eliminació de problemes en el sistema de retracció / extensió de les llums d'aterratge i una reducció de 7.25kg a l'avió. Sembla poc, però com se sap, uns pocs grams al final de l'any es poden traduir en uns quants litres de combustible de més. A part, en eliminar la resistència que exercia la llum estesa, la penalització que aquesta carregava a l'avió també desapareix i fa que baixi un pes equivalent a 317.5kg. Això sense comptar que el nou sistema té una vida operativa de prop de 10.000 hores, estalviant diners en recanvis i en temps necessari per canviar les bombetes.
Font: AviaciónD