07/11/2017

La interessant enginyeria que hi ha al darrere de l’Air Force One

Tècnicament, qualsevol avió de la Força Aèria per l'ús Presidencial, es converteix en l'Air Force One. Encara que n'hi ha hagut molts, explicarem els VC-25AS o Boeing 747-200 que han estat en servei des del 1990.
Fer viatjar al president d'una de les nacions més poderoses del planeta no és tasca fàcil. L'avió en què viatja ha de poder arribar a qualsevol destinació. No obstant això, sens dubte no és l'única tasca per qualsevol avió Air Force One (AF1).



L'aeronau ha de servir com el despatx oval fora de Washington per estar obert per a gestions. El president en tot moment, ha d'estar disponible en cas que sorgeixi un conflicte important i sigui necessària una acció immediata per protegir la nació, i per descomptat, el propi president.

La interessant enginyeria que hi ha al darrere de l'Air Force One
Font de la imatge:  Força Aèria dels Estats Units a través de Wikimedia Commons

Mantenir el president segur en un tub de metall volador gegant que voreja la velocitat del so és una tasca difícil. El perill pot sorgir a qualsevol moment. Per evitar el desastre, l'Air Force One fa ús d'una tecnologia sorprenent per garantir al president arribar sa i estalvi. Aquestes són les característiques més impressionants a bord de la fortalesa volant del president.
L'avió disposa de dos pisos de 230 peus de llarg, amb més de 4.000 peus quadrats d'espai utilitzable. Un B747 per l'ús comercial, disposa de més de 400 seients, però a l'avió Presidencial, només poden fer-hi el viatge 102.

Proveir-se de combustible en qualsevol moment i en qualsevol lloc
Una de les característiques més importants a bord de l'aeronau és que permet el reabastiment en vol. L'accessori permet a l'avió romandre en l'aire gairebé indefinidament fins que l'aeronau pugi aterrar. L'ús d'un repostador modificat, gràcies a una línia de gas que s'estén des de la part de darrere, on un pilot de la Força Aèria, guia amb cura. Un accessori d'abastiment de combustible a la part davantera de l'avió s'obre i permet que el combustible flueixi cap a dins l'aeronau. Amb menys d'un metre de marge d'error, la maniobra ha de ser molt precisa. De fet, la recàrrega de combustible és molt perillosa i cara. Si és possible, s'evita completament l'abastiment de combustible en ple vol.

La interessant enginyeria que hi ha al darrere de l'Air Force One

Protecció nuclear
És una veritable amenaça que plana a tot arreu del món. Encara que l'avió no està dissenyat per sobreviure a l'explosió, està protegit d'altres perills potencials nuclears.
Els impulsos electromagnètics poden causar estralls en els dispositius electrònics. AF1 és essencialment només això: un dispositiu electrònic que vola. Gairebé tots els components mecànics depenen de l'electricitat. Si una pertorbació electromagnètica penetrés pel fuselatge, l'avió podria literalment caure del cel.
L'Air Force One però, va tres passos per davant. Tanca tota la secció davantera de l'avió amb un blindatge d'EMC. Tots els dispositius electrònics estan protegits contra un pols electromagnètic ja sigui des del Sol, o per un atac nuclear. El seu avançat equip de comunicació segura permet a l'aeronau, funcionar com a centre de comandament mòbil del president, independentment de la circumstància.

Mecanismes de defensa avançats
No és d'estranyar que l'AF1 disposi dels mecanismes de defensa més avançats del planeta. Disposa dels sistemes típics dels avions militars per ocultar l'aeronau i confondre els míssils. El que és una mica més interessant és la capacitat de l'avió per destruir míssils en l'aire.

La interessant enginyeria que hi ha al darrere de l'Air Force One

El sistema làser aerotransportat (ABL) és una especialitat de la Força Aèria. Es tracta d'un sistema d'armes làser d'alta energia per a la destrucció dels míssils balístics tàctics.
El sistema basat en la detecció de l'oxigen via làser de iode, detecta pistes i desarma qualsevol míssil que s'aproxima. Segons després de la detecció d'una amenaça, els punters làser encaren sobre el míssil. Un feix increïblement brillant de llum es dirigeix ​​cap a la part davantera del míssil. A partir d'aquí, es confon el sistema de guia o l'escalfa fins al punt de detonació, molt abans que arribi a l'avió.

La interessant enginyeria que hi ha al darrere de l'Air Force One

Malauradament, després de mil milions de dòlars en recerca i desenvolupament, el projecte va ser finalment rebutjat. Encara que el sistema només es va instal·lar en un dels 747 dels militars, el làser de dissuasió de míssils segueix sent una característica impressionant. A causa de la naturalesa d'alt secret, és difícil dir si el dispositiu encara s'utilitza en l'actualitat.



A bord de la sala d'operacions
La seva finalitat es la de mantenir viu al President responent a totes les amenaces potencials. En cas que el president es posi malalt o es lesioni, hi ha una sala d'operacions que pot funcionar a bord. Juntament amb ell, hi ha un cirurgià altament qualificat i també, una gran quantitat de medicaments per evitar que passi el pitjor.

Altres característiques interessants
Amb la capacitat per asseure a una mica més de 100 passatgers per fer potencialment vols llargs, l'AF1 compta amb una cuina gurmet per alimentar a tots els seus hostes. La tripulació, d'uns 26, està totalment equipada per alimentar un màxim de 100 persones alhora. El magatzem, també compta amb més de 2000 menjars en cas que passi un desastre.
Algunes altres característiques notables inclouen els 85 telèfons de bord per mantenir a la tripulació i president connectat en tot moment. Amb ell hi han els telèfons d'ús general, així com altres de línies segures per mantenir una conversa secreta.
L'avió també pot anar ràpid. Increïblement ràpid. Amb una velocitat màxima de Mach 0,85, l'avió pot assolir en qualsevol lloc, volar gairebé a la velocitat del so.
Quan l'AF1 aterra, disposa de la màxima prioritat. En apropar-se, les vies aèries locals queden bloquejades per donar prioritat a l'AF1. No obstant això. Es disposa d'una altra replica idèntica de l'AF1, per si sorgeix alguna incidència.




Font: Interesting Engineering