25/10/2017

La inversió global en energia cau el 2016 per segon any consecutiu

La inversió energètica mundial va ascendir a 1,7 bilions de dòlars el 2016, un 2,2% del PIB mundial. Per primera vegada, la despesa en el sector elèctric a tot el món va superar la despesa combinat en petroli, gas i carbó. La part de la despesa que va anar a parar al sector de les energies netes va arribar al 43% de la inversió total, un rècord.
La Xina, el major inversor d'energia del món, va reduir un 25% les seves inversions en carbó i està invertint cada vegada més en la generació neta d'electricitat neta, xarxes i eficiència energètica, explica l'Agència Internacional de l'Energia.

La inversió global en energia cau el 2016 per segon any consecutiu
Font: AIE
Pel que fa als Estats Units, va registrar una forta caiguda en les inversions en petroli i gas i va representar el 16% de la despesa mundial, mentre que l'Índia va destacar per ser el mercat d'inversió energètic amb el creixement més ràpid, un 7% que s'ha degut al fort impuls del govern per modernitzar i estendre el sector elèctric.
L'informe World Energy Investment 2017 explora per primera vegada les fonts de finançament de la inversió en tot el sector energètic posant de relleu que més del 90% de les inversions es financen a partir dels balanços d'empreses, governs i llars, el que reforça la importància dels ingressos sostenibles de la indústria per finançar el sector energètic.

La inversió global en energia

"La nostra anàlisi mostra que les decisions d'inversió intel·ligents són més crucials que mai per mantenir la seguretat energètica i complir els objectius ambientals", ha dit el director executiu de l'AIE, Fatih Birol.
"A mesura que la indústria del petroli i el gas es torna a centrar en projectes de cicle més curt, la necessitat que els responsables de les polítiques vigilin l'adequació a llarg termini de l'oferta és més important. Fins i tot amb ambiciosos objectius de mitigació del clima, l'activitat d'inversió en petroli i gas haurà d'augmentar", ha afegit.

La despesa en eficiència energètica augmenta
Segons ha assenyalat el director executiu de l'AIE la bona notícia és que tot i els baixos preus de l'energia, la despesa en eficiència energètica està augmentant gràcies a polítiques governamentals fortes en mercats clau.

La inversió global en energia cau el 2016 per segon any consecutiu
Font: AIE
Les inversions en eficiència energètica van augmentar un 9% fins als 231.000 milions de dòlars. És la regió on més ràpid han crescut i l'AIE diu que a aquest ritme, podria superar a Europa, la zona que més gasta en eficiència energètica, en pocs anys.
A més, l'informe assenyala que més de la meitat de la inversió global en eficiència energètica es va destinar a edificis -Electrodomèstics eficients inclusivament-, que representen un terç de la demanda total d'energia del món.

Un mercat de petroli de dues velocitats
Després de dos anys de declivi sense precedents, l'Agència Internacional de l'Energia espera que la inversió global en petroli i gas s'estabilitzi aquest 2017 i crida l'atenció sobre l'existència d'un mercat de petroli de dues velocitats, en què l'augment en la despesa d'esquist nord-americà contrasta amb l'estancament en la resta del món. Alhora, assenyala que "la indústria del petroli i del gas en general s'està transformant proporcionant grans estalvis de costos i centrant-se més en el desenvolupament de la tecnologia i l'execució eficient del projecte".
El document evidencia que la inversió global en electricitat no va experimentar gairebé canvis. Va suposar 718.000 milions de dòlars. La despesa creixent en xarxes va estar compensat en la seva majoria per menors despeses addicionals en carbó. La inversió en capacitat d'energia renovable, la major àrea de despeses d'electricitat, va caure un 3%, a 297.000 milions de dòlars. Una inversió també un 3% menor en comparació amb la de fa cinc anys, tot i que l'AIE apunta que es generarà un 35% més d'energia gràcies a la disminució dels costos i les millores tecnològiques en solar fotovoltaica i eòlica.

Font: Energynews