23/05/2017

La llum et fa pesar més en una bàscula (si és molt precisa)

Tot el que veiem al nostre voltant, en realitat, es veu per un procés en el qual els fotons reboten sobre la superfície de les coses i, posteriorment, incideixen en els ulls. A través d'un procés químic, aquest senyal es transforma en imatges.
Això vol dir que les coses són impactades per la llum, també els cossos humans, i aquest rebot, tot i que minúscul, empeny les coses, és a dir, pot fer que les coses pesin més, per tant, nosaltres també pesarem més, si es comprova en una bàscula prou precisa.

El pes de la llum
La Terra està perpètuament banyada pels raigs del Sol. En sis centímetres quadrats de superfície, l'empenta d'aquests raigs de sol equival a mitja milmil·lionèsima de quilo. Així ho explica Jordi Alcalde en el seu llibre Per què els astronautes no ploren?:
"Aplicat als més o menys dos metres quadrats de pell de l'organisme, la dada significa que un dia assolellat es pot pesar uns 0,000003 quilos més que un dia ennuvolat per culpa del pes de la llum".
Alguns experts han calculat el pes de tota la llum que cau a l'estiu sobre una ciutat com Chicago. En un dia assolellat la urbs pesa 140 quilos més.

La llum et fa pesar més en una bàscula (si és molt precisa)

Aquestes influències pràcticament indetectables dels fotons en les coses que ens envolten podrien ser un assumpte intranscendent, si no resultessin fonamentals, per exemple, en els viatges espacials. Imaginar que s'envia una nau a Mart, i s'ha de calcular la desviació ocasionada per l'impacte dels raigs solars sobre ella:

"Quan la llum rebota en el fullatge, la nau pot arribar a variar el rumb en 1.000 quilòmetres: suficient per no encertar en el seu objectiu. Tot i que els enginyers d'avui ho saben, que la llum pesa ja ho va advertir Johannes Kepler al segle XVII. Va percebre que les cues dels cometes sempre apunten en direcció contrària a on està el Sol i va pensar que allò es devia a la pressió dels raigs solars".

Igualment, quan s'està projectant una ombra a terra, per exemple, aquesta part del sòl rebrà menys pes de la llum respecte a la resta. En el següent vídeo s'explica quant menys pesaria:Quant menys? El càlcul aporta una quantitat ridícula. Caldria l'ombra unificada de diversos milions d'éssers humans per obtenir l'equivalent de mig quilo de pes.

Font: XatakaCiencia