09/06/2017

La majoria dels experts en energia creu "possible i realista" un planeta 100% renovable al 2050

Un nou informe de REN21 publicat l'abril passat conclou que la majoria dels experts mundials en matèria d'energia estan segurs que el món pot fer la transició a un futur energètic 100% renovable el 2050. No obstant això, la confiança en la viabilitat d'aquesta transició varia d'una regió a una altra i predomina una creença generalitzada que sectors com el transport han de posar-se les piles si volen construir un futur 100% net.

La majoria dels experts en energia creu "possible i realista" un planeta 100% renovable al 2050

L'informe, titulat REN21 Renewables Gobal Futures aborda dotze temes amb 114 renom experts de l'energia procedents de tots els racons del planeta. La intenció era estimular i activar el debat sobre els principals desafiaments a què s'enfronta l'energia renovable, i va tenir la precaució d'incloure a escèptics de l'energia renovable com a part dels enquestats.
No es van fer previsions o projeccions; més aviat, les respostes i les opinions dels experts van ser confrontades amb la finalitat de formar una imatge coherent d'on la gent creu que es dirigeix l'energia del futur. La resposta més notable s'extreu de la pregunta 1: "100% d'energies renovable, una conseqüència lògica de l'Acord de París?" A aquesta qüestió més del 70% dels enquestats creu que el món pot ser 100% alimentat amb energia renovable a 2050, essent els experts europeus i australians els que donen suport més fortament aquest punt de vista.

La majoria dels experts en energia creu "possible i realista" un planeta 100% renovable al 2050


En general hi va haver un "consens aclaparador" al voltant de que les energies renovables dominaran el sector elèctric, fins i tot assenyalant que les grans corporacions internacionals estan cada vegada més optant per productes d'energia renovable, ja sigui a través de les companyies elèctriques o mitjançant la inversió directa.
Al voltant del 70% dels experts entrevistats estaven segurs que el cost de les energies renovables seguirà caient, i serà fàcil batre en costos a tots els combustibles fòssils al 2027. De la mateixa manera, la majoria confia que el creixement del PIB pugui estar deslligat de l'augment del consum d'energia, citant països tan diferents com Dinamarca i la Xina com a exemples de nacions que han estat capaços de reduir el consum de l'energia i, tot i així, gaudir de creixement econòmic.

Principals reptes
L'optimisme en un futur més net entre els 114 experts es refreda particularment entre algunes veus al Japó, els Estats Units i l'Àfrica on l'escepticisme sobre la capacitat d'aquestes regions per funcionar plenament amb energia renovable 100% era moneda corrent. En particular, els interessos creats de la indústria de l'energia convencional es van citar com a obstacle difícil de superar per aconseguir que l'energia neta s'utilitzi a gran escala.
Pel que fa al transport, es requereix un "canvi modal" total per canviar la trajectòria d'energia neta d'aquest sector, segons l'informe. La majoria dels experts creu que la substitució dels motors de combustió per motors elèctrics no serà suficient per transformar el sector, mentre que una major utilització del transport per ferrocarril en lloc de per carretera tindria un impacte més gran. Pocs, però, creuen que això sigui probable.
I com sempre, molts experts van ser crítics amb els governs que no aporten seguretat política a llarg termini per a la inversió renovable, un fracàs vist al llarg i ample del Regne Unit i els EUA, així com a l'Àfrica subsahariana i Amèrica del Sud.
"Aquest informe presenta una àmplia gamma d'opinions dels experts, i està destinat a estimular la discussió i el debat sobre les oportunitats i desafiaments d'aconseguir un futur d'energia 100% renovable per a mitjans de segle," va dir la secretària executiva de REN21, Christine Lins. "La il·lusió no ens faltarà; només comprenent plenament els reptes i participant en un debat informat sobre com superar-los, els governs poden adoptar les polítiques correctes i els incentius financers per accelerar el ritme del seu desenvolupament".

La majoria dels experts en energia creu "possible i realista" un planeta 100% renovable al 2050


El president de REN21, Arthouros Zervos, ha afegit que pocs haurien cregut l'any 2004 (quan va ser fundada REN21) que el 2016 aquesta energia representaria el 86% de totes les noves instal·lacions d'energia de la UE, o que la Xina seria la potència més important del món en energia neta. "Les contínues crides per obtenir energia 100% renovable no es van prendre seriosament", va dir Zervos. "Avui dia, els principals experts d'energia del món estan compromesos en discussions racionals sobre la seva viabilitat, i en quin termini de temps".

L'opinió de les regions
Els 114 experts consultats i l'informe REN21 agrupen les respostes mitjana per regió. I així van respondre els experts en cadascuna de les àrees:


  • Per l'Àfrica, el consens més evident va ser que el debat accés a l'energia encara eclipsa el debat energètic 100% renovable.
  • A Austràlia i Oceania la conclusió clau va ser que hi ha grans expectatives per aconseguir l'objectiu 100% d'energies renovables.
  • Els experts xinesos creuen que algunes regions de la Xina poden arribar a ser 100% renovables, però creuen que aquest és un objectiu per al 2050.
  • Per a la regió de Llatinoamèrica, el debat sobre el 100% renovable encara no ha començat, ja que hi ha assumptes molt més urgents actualment sobre la taula.
  • Les limitacions d'espai al Japó estan reduint les expectatives sobre la possibilitat d'assolir l'objectiu de ser 100% renovables, segons els experts del país.
  • Als EUA hi ha un fort escepticisme sobre l'assoliment del objetivo 100% d'energies renovables, ja que només dos dels vuit experts confien que pugui succeir.


Font: El Periódico de la Energia