Al desembre del 2005, la NASA va perdre el contacte amb un satèl·lit que estudiava la magnetosfera terrestre. Gairebé 13 anys després, el laboratori de física aplicada de la Universitat Johns Hopkins ha obtingut dades de telemetria del satèl·lit. Només hi ha un problema. Els PC de llavors fa temps que es van actualitzar.
El satèl·lit es diu IMAGE (Magnetopause-to-Aurora Global Exploration) i es va llançar al maig de l'any 2000. La missió va ser un èxit. el satèl·lit va passar dos anys estudiant la magnetosfera, però al 2005 va desaparèixer. Després de diversos intents de contactar amb ell, la NASA el va donar per perdut.
No obstant això, IMAGE no es va cremar a l'atmosfera com es pensava. Segueix en òrbita. La John Hoskins ha emprat 5 antenes diferents per confirmar la identitat del satèl·lit perdut mitjançant radiofreqüència. El problema ara és que, per confirmar que es tracta d'IMAGE, la NASA ha de reinstal·lar programari i bases de dades que fa temps que no es fan servir.
El Centre de Control de la Missió IMAGE ja no existeix. El maquinari que es va utilitzar per a aquella missió tampoc. El programari ha passat per successives actualitzacions que el fan incompatible amb el d'aquella època. A l'agència hauran de posar en marxa un projecte de retroingeniería digne de veure per a poder reconnectar amb el satèl·lit i esbrinar d'una vegada per totes què li va passar. Tenint en compte que 2000 va ser l'any en el qual Microsoft va llançar Windows Me, tenen un considerable treball per davant.
Font: Space Daily