El 27 de gener de 2017 visitem l'empresa elèctrica més gran de Califòrnia. Pacific Gas & Electricity té poc més de 5 milions de clients.
Expliquen que les seves instal·lacions estan preparades per resistir terratrèmols de certa intensitat, però que s'estima que abans de 20 anys se'n produirà un d'excepcional.
Pel què fa als objectius de generació d'electricitat amb fonts renovables, especifiquen que les centrals hidroelèctriques preexistents no compten, és a dir, que els objectius que ens van explicar a la Comissió d'Energia, només tenen en compte les noves instal·lacions, de manera que els objectius globals són encara més ambiciosos.
Han registrat el concepte
Grid of Things, com a versió pel món elèctric del que serà l'Internet de les Coses, és a dir, un negoci basat en la connectivitat. Hi haurà molts dispositius connectats a Internet, però també molts dispositius connectats a la xarxa elèctrica, plaques solars, microgeneradors eòlics, vehicles elèctrics, sistemes de gestió de la demanda, i operaran nous actors, com els Agregadors, i les Centrals de Generació Virtuals.
La
Grid of Things vol dir que la xarxa de distribució ha de ser:
- El facilitador per satisfer les necessitats dels clients
- El sistema d’integració de recursos nets distribuïts
- Una xarxa dinàmica, automàtica i amb auto-reconfiguració
- Facilitar i disposar de sistemes de presa de decisió automatitzats
Tenen alguns serveis que proporciona el seu ADMS, com ara quan hi ha un incendi, recullen les dades dels bombers i actuen de forma preventiva sobre la xarxa a les zones afectades pel foc.
L'evolució que han fet és la següent:
Donada una situació, amb el coneixement de les persones es feia l'anàlisi i s'emprenien accions.
Ara, donada una situació, l'anàlisi es fa amb sistemes experts, i amb el coneixement de les persones es porten a terme les accions necessàries.
El sistema no només és més ràpid, sinó que les accions que es decideixen són més efectives.
Per un altra banda, l’ADMS els proporciona la relació dels sistemes que, en funció de l'estat actual de funcionament, s'haurien de revisar en els pròxims sis mesos, prioritzats segons els algoritmes preestablerts pels tècnics de l'empresa.
Gràcies a l'escenari legal que tenen a Califòrnia, poden fer servir bateries a la xarxa sense cap mena de problema a causa de la regulació, a diferència del que passa a Europa.
Disposen de sistemes de bateries a les subestacions per aplanar els pics de consum, amb resultats econòmicament satisfactoris. Gestionar els pics de consum vol dir evitar posar en marxa sistemes de generació només per abastir el sistema unes hores al dia uns quants dies l’any. Per tant és relativament senzill analitzar el cas de negoci que comporta la instal·lació i gestió de bateries.
Font: Santi Martínez i Ramon Gallart