10/12/2018

LA REINA DEL PUNK
Reconec que em vaig acostar al llibre amb certa por i certes reticències. Per una banda el punk no és un gènere de música que m'apassioni precisament i per altra els Sex Pistols eren el grup preferit del meu fill. Les dues coses em feien certa por. Temors que han quedat completament aparcats a la que m'he endinsat en les seves planes.

 Aquestes alçades ja no cal que digui que la Susana Hernández és una de les meves escriptores de capçalera; que publiqui el que publiqui ho llegiré i que fins avui en dia el cert és que totes les seves novel·les, i aquesta no ha estat pas l'excepció, m'han atrapat de valent fent que no pogués parar de llegir fins a haver-les devorat.
Cal destacar que Susana Hernández és una de les veus més polifacètiques del panorama literari actual, tot i que la majoria de les seves obres són de novel·la negra, també ha escrit teatre i ara ens sorprèn, més que gratament, amb aquesta història sobre la figura de Nancy Spungen.

Ens trobem amb dues veus narratives en primera persona; dues històries. Nancy i Ariadna, dues dones separades en el temps i en la localització geogràfica però que tenen un punt en comú: les dues han estat les xicotes, en el cas d'Ariadna dona i mare del fill, d'una estrella de la música; les dues han viscut la voràgine d'aquest món i s'han sentit atrapades i atretes per ell, a les dues els ha passat factura, a una més que a l'altra.

Ariadna és una periodista a qui se li encarrega un article sobre la xicota de Sid Vicius quan es compleix el quaranta aniversari de la seva mort. Això la durà a viatjar primer a Londresi després a Nova York per tal de conèixer millor la figura de Nancy Spugen, la reina mai coronada del punk. Els capítols s'aniran alternant amb les veus de les dues protagonistes, així coneixerem millor a Nancy i sabrem de la feina i de la vida privada d'Ariadna, qui al mateix temps que es dedica a investigar sobre la vida de Spugen té que ha d'anar bregant amb els greus problemes que apareixen a la seva de vida.

Ariadna descobrirà una Nancymolt diferent de la que coneix el públic. Una persona amb problemes mentals no diagnosticats o amagats als pares que no van saber com tractar a la seva filla i la millor solució que varen trobar va ser allunyar-la del nucli familiar. Ariadnadescobrirà els intents de suïcidi de la jove, les autolesions que s'infligia, la seva entrada per la porta gran al món de les drogues i el sexe quan encara era una nena. En definitiva una vida gens fàcil. Nancy només sap que es ser estimada quan coneix a l'estrella del punk: Sid Vicius a qui ella mateixa defineix com un nen gran, tot i lo turmentosa que va ser la seva relació.

«La reina del Punk» és un llibre interessantíssim, que trenca certs mites, ens apropa a les ciutats de Londresi Nova York en l'esclat del moviment Punk; ens mostra la complicada vida tant de Nancy Spugen com de Sid Vicius i es fa gaudir de la fantàstica ploma de la Susana Hernández.

No puc acabar la ressenya sense fer esment de la cuidada edició del llibre. L'editorial ha cuidat fins a l'últim detall, portant-nos una petita joia. Destacar les pàgines que marquen cada una de les tres parts i l'epíleg en què es divideix: d'un color fantàstic color gris, amb una filigrana amb un to de gris més claret que és una delícia per la vista.