Un dels principals esculls de la revolució del cotxe elèctric i de la generació d'electricitat a partir de fonts renovables és l'emmagatzematge. Encara que la tecnologia està molt avançada, el seu alt cost paralitza el desenvolupament massiu.
No obstant això, un informe de
Bloomberg New Energy Finance (BNEF) parla d'un tomb a aquesta situació. Es tracta de donar una segona vida a les bateries que s'utilitzen per al vehicle elèctric. L'estudi assenyala que és possible tornar-les a utilitzar per aplicacions estacionàries d'emmagatzematge, i de ser així, el pronòstic és molt encoratjador: 1 immens potencial de reducció de costos per aquesta tecnologia, fins a un 95%.
A l'actualitat, no hi ha hagut consens sobre la millor manera d'eliminar o re-energitzar les bateries usades dels vehicles elèctrics. No obstant això, Clara Curry, analista sènior de BNEF, ha anunciat que hi ha estudis que suggereixen com aquestes bateries poden gaudir d'una 'segona vida' en sistemes fixos d'emmagatzematge i reduir els costos de manera exponencial en el procés.
El 2025, segons les previsions de l'informe BNEF, hi haurà 29 GWh de bateries usades que es treuran dels cotxes elèctrics. Aquest nombre és molt superior al mercat d'emmagatzematge estacionari actual, de manera que l'arribada massiva de bateries usades servirà per baixar el cost de les que s'utilitzen per emmagatzemar energia. Però no totes aquestes bateries es tornaran a reutilitzar. Segons l'informe, d'aquesta xifra de 29 GWh, només al voltant d'un terç (10 GWh) tindrà una segona vida com a bateria d'emmagatzematge.
Però, quant s'abaratirà el preu de les bateries? Segons l'informe, l'any 2018, els nous sistemes d'emmagatzematge podrien costar fins i tot 1.000 dòlars per cada kWh, però la reutilització d'una bateria de vehicle elèctric de segona mà podria suposar tan sols 49 $ per kWh. A aquest preu caldria afegir-hi el cost de 400 dòlars per kWh per poder-la convertir en bateria estacionària. Però si el sector industrial estigués interessat en aquesta opció, podria adquirir grans quantitats de bateries usades que abaratiria aquest cost.
L'informe de Bloomberg no és el primer que parla d'aquesta possibilitat. De fet, Endesa i Seat estan col·laborant en l'estudi d'una possible segona vida de la bateria del cotxe elèctric, denominat SUNBATT. L'empresa va assenyalar que els primers estudis indiquen que les bateries dels cotxes elèctrics, amb deu anys de vida, amb prou feines han perdut el 20% del seu rendiment, de manera que sorgeix la possibilitat de donar un segon ús a aquest component fora del vehicle amb un 80% de la seva capacitat.
En aquesta línia, a la de donar una segona vida a la bateries destinant a l'emmagatzematge d'energia, també hi ha Nissan i Mercedes Benz. La marca alemanya confia que una bateria típica que ja no és d'ús per a un vehicle elèctric podria tenir almenys 10 anys més d'operativitat en els sistemes estacionaris.
No obstant això, no tots tenen la mateixa opinió. Per exemple, Tesla ha declarat que no seguirà el model de reutilització de les bateries. Hi haurà vist altres opcions? El mercat de l'emmagatzematge seguirà generant debat.
Font: El Periódico de la Energia