La forta caiguda dels costos de l'energia solar en tota la cadena de subministrament podria fer que el preu mitjà global de l'energia solar fos més barat que el carbó d'aquí a 10 anys, segons els pronòstics de
Bloomberg New Energy Finance (BNEF), una estimació que és compartida per altres experts.
L'any passat va ser un altre any decisiu per l'energia solar, ja que els preus van caure a nivells que haurien resultat increïbles fa tan només 12 mesos. Entre els successos més importants esdevinguts al 2016 destaquen tres rècords significatius en els preus de l'energia solar. El primer a Dubai, a continuació, a Mèxic i, finalment, a Abu Dhabi, on una oferta de 2,42 centaus de dòlar per kWh va batre tots els rècords per a un projecte a gran escala a la Unió dels Emirats Àrabs Units (EAU).
Aquestes fites han donat pas a un entusiasme col·lectiu en la creença que l'energia solar fotovoltaica serà la font d'energia dominant en el futur, tal com mostra l'actualització de les previsions dels analistes per als preus mitjana solars en els propers anys, amb resultats interessants. L'informe ara presentat pels analistes de BNEF pronostica que el preu mitjà global per a l'energia solar podria ser menor que el carbó dins de tan sols 10 anys, el que en realitat no és tan increïble, tenint en compte que ja és més barat que el carbó en algunes parts del món (veure gràfic de Bloomberg).
Increïblement, els preus solars mitjana s'han reduït un 62% des de l'any 2009, amb retallades en totes les baules de la cadena de subministrament de la indústria, des de la fabricació de polisilici a la de mòduls, i fins i tot a través de tot el balanç del sistema (BOS) de la tecnologia, com inversors i rastrejadors (veure gràfic més avall). Actualment, el preu mitjà de capacitat solar instal·lada en les plantes d'energia solar a escala comercial és d'1,14 dòlars per watt, i s'espera que caigui per sota d'un dòlar per a l'any 2022, i després a només 73 centaus de dòlar al 2025, que és quan es preveu que caigui per sota del preu del carbó, segons BNEF.
Per descomptat, la baixada dels preus passarà a diferents velocitats en els diferents països, mentre que els preus del carbó es mantindran baixos en països com l'Índia i la Xina, que tenen grans reserves de carbó nacional. Com a major mercat solar, la Xina espera que els preus de l'energia fotovoltaica caiguin per sota dels del carbó al 2030, però en aquest moment la major part del món, hi haurà ja experimentat la transició de preus.
Progrés tecnològicUn dels principals impulsors de la caiguda dels preus de l'energia solar és el progrés de la tecnologia utilitzada en el procés de fabricació i en el balanç del sistema. Això permet un enorme augment en l'eficiència solar quan els mòduls es col·loquen en zones amb els mateixos nivells d'irradiació solar. Aquesta tendència és probable que continuï, ja que una part important de la inversió va a investigació i desenvolupament en la indústria.
A més d'això, una indústria més madura, amb molta més experiència està ajudant a sortejar els problemes del passat i a promoure l'adopció de l'energia solar per al futur. Particularment important és el desenvolupament de les economies d'escala que permeten als països desplegar polítiques favorables per al desenvolupament dels mercats solars. Per descomptat, això no està passant a tot arreu (només cal simplement amb mirar el Regne Unit), però els mercats emergents estan apuntalant tothom, ja que han après dels errors comesos en els mercats més madurs.
Un fet fonamental apuntat per BNEF ha estat la introducció de les ofertes dels governs per a l'adjudicació de contractes de compravenda d'energia a llarg termini per a projectes a gran escala i també per als projectes solars sobre coberta. Això està impulsant la competència i obliga les empreses solars a trobar formes innovadores per mantenir els preus baixos. Al 2017, podem esperar una sèrie de subhastes solars que tornaran a posar a prova, si no es trenquen, els límits dels preus de la indústria solar.
Font: El Periódico de la Energia