02/12/2019

LA VERITABLE HISTÒRIA DE MARCO POLOQuan la persona encarregada de la seva promoció, en va oferir enviar-me un exemplar no vaig dubtar gens ni mica en acceptar l'oferiment. Per una banda havia llegit la primera novel·la de l'autor 'No s'hi enterra cap traïdor' i m'havia agradat força el seu estil narratiu i per altra banda soc, des de ben jove, una enamorada de les aventures de l'insigne venecià gràcies a una sèrie de la dècada dels vuitanta 'La ruta de la seda'. Recordo al Marco Polo comerciant que obria les rutes entre la Xina i Europa i això és el que esperava trobar-me en aquest volum.

 La història comença amb la derrota de la flota veneciana a mans de la genovesa i el conseqüent empresonant de Marco Polo, capità d'una de les galeres, i els seus homes a mans de l'almirall Lamba Doria. Els presoners són portats al castell de San Giorgio on Polo rep un tracta preferent per ser qui és. Durant el seu luxós captiveri, on no és privat de cap luxe, a excepció de la seva llibertat, recorda els anys gloriosos passats a terres del Gran Khan; com va deixar la seva ciutat natal, Venècia, quan només era un adolescent, per seguir al seu pare, en Nicolo Polo, i al seu oncle, en Maffeo Polo al servei del Gran Khan i de Déu.

En aquesta història coneixerem la vessant més política i guerrera dels Polo, al costat dels exèrcits Mogols i servint al net d'en Gengis Khan. El vessant comercial no és que quedi relegada, però si que és cert que té molt menys paper, cosa que m'ha decebut una mica pel que ja he dit abans.
Les escenes de l'actualitat amb en Marco Polo presoner al costat d'altres homes il·lustres, també privats de llibertat es barregen amb les escenes, molt més nombroses dels seus records de temps passats.

És un llibre ben escrit, de lectura àgil i agradable que ens farà passar una molt bona estona a la par que ens deixarà conèixer la cultura de les terres orientals en aquells anys, els seus costums i tradicions i especialment la figura de l'home més poderós i tot el seu imperi. Així com a un Marc Polo adolescent i enamoradís a qui veurem créixer i convertir-se en un home cabal, però que serà capaç de posar la seva vida i la del seu pare i oncle en perill per culpa d'una dona.
Lògicament estem davant una novel·la, cosa que vol dir que moltes de les escenes són ficció, però sí que és cert que el rerefons històric és ben real i que la feina de documentació per part de l'autor és digna de lloança.

Si he de posar-hi una pega, aquesta podria ser el nombre de pàgines que la novel·la té, i és que sincerament crec que amb unes quantes menys també hauria passat i és que hi ha episodis que es fan pesats per repetitius. Però això no treu el que deia abans, és una bona lectura que pot agradar als amants de la novel·la històrica i d'aventures i a tot lector que vulgui passar una bona estona.