El 14 i 15 de maig es va celebrar Lactium, la catorze edició de la Mostra de formatges artesans catalans al Parc Jaume Balmes de Vic. La Fira recupera la normalitat després d'aquest temps de pandèmia.
Lactium és la festa i la Fira del formatge artesà organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Vic i Acrefa, l'Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà.
Lactium renova els seus objectius:
Impulsant la sostenibilitat en un sentit ampli i l'adaptació als reptes econòmics socials i alimentaris de la Unió Europea
Divulga i promou la cultura del formatge. Des del coneixement del territori, el benestar del bestiar, els pastors, els formatgers i la degustació del formatge.
Apropant les tècniques i les empreses agroalimentàries del sector
39 formatgeries artesanes catalanes i la formatgeria convidada de Galícia, Galmesan més els amics i companys dels formatges: com les melmelades, confitures o gelees de Can Bech; les cerveses artesanes com Kibus i Minera i el Celler Ronalles amb el vi Cap de Ruc; la Llet de Cabres Catalanes; El Forn de Cal Pujals o el Mas Bellpuig, els pagesos forners, el pa artesà i de proximitat, els olis d'oliva verge extra Arbequí de Les Garrigues, les avellanes Nuasets, de petits productors de La Selva, els apicultors amb mel ecològica dels Erms i Castanya de Viladrau del Parc Natural del Montseny; una parada de la llibreria Muntanya de Llibres de Vic on no faltaven les darreres novetats editorials dels sector formatger.
Diferents espais i aules on es varen celebraven diferents activitats, xerrades, mostres, tastos guiats, presentacions, així com les darreres novetats agroalimentàries i tecnològiques del sector.
A més a més, es va celebrar l'esperat Concurs de Formatges, el dissabte 14 de maig, a la Casa Ricart, edifici modernista, situada al costat del Parc Jaume Balmes, on estava la mostra de formatges artesans.
Com a sessió prèvia al Concurs de Formatges es va recuperar El Lactium OnTour, iniciat en temps de pandèmia en la categoria de pasta dura de cabra.
Varen presentar-se al Concurs de Formatges 51 formatgeries amb 220 formatges!
El Jurat és independent i professional. Està integrat per especialistes en el sector formatger, tècnics formatgers, premsa gastronòmica, restauradors vinculats al mon del formatge, afinadors de formatge, comercials de formatges, consumidors habituals de formatge i formatgers que no presentin els seus formatges al Concurs en aquella categoria.
En aquest indret els membres del Jurat, des de les 10:15 h del matí i durant unes tres hores, aproximadament, varen deliberar, avaluar i tastar els formatges presentats en la categoria assignada, guiats pel Cap de Taula qui aportava valor i apunts més tècnics per a una avaluació dels formatges més objectiva i poder decidir entre tots de manera consensuada.
El millor formatge Català Lactium 2022 es va atorgar al formatge “El Ferrer” de la Formatgeria Cal Music, Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022
El Ferrer és un formatge que es va fer en record i homenatge al tiet Josep, l'oncle dels formatgers, anomenat “El Ferrer”.
“El Ferrer” és un formatge elaborat amb la llet de vaca ecològica del productor Ecofranch a Montferrer de pasta cuita i una maduració de sis mesos.
Un any més Lactium, la Fira del formatge artesà català, es consolida com punt de trobada, de la festa i de referència d'aquest sector, del bo i millor del formatge català. Aquest és el missatge de l'equip de Lactium i del públic que va assistir.