10/11/2017

L’ànec mut… és realment mut?

Una de les carns d’aviram més apreciades que oferim a Arderiu la Carn és l’ànec mut. D’on prové? Quines diferències té respecte les altres espècies d’ànecs? És realment mut? Aquí us solucionem tots els dubtes smile emoticon

ORIGEN

A l’ànec mut també se l’anomena almescat, turc, morisc o de Barbaria. Tot i que l’espècie és originària de l’Amèrica tropical, des del segle XVI es cria a les zones rurals que hi ha al voltant de Vilafranca del Penedès, on ostenta la denominació oficial de Producte Alimentari del Penedès. Qui vulgui tastar-lo pot apropar-se a la Fira del Gall, que se celebra a Vilafranca cap a mitjans de desembre.

Font: Masies del Penedès

Font: Masies del Penedès

CARACTERÍSTIQUES

És un au negra, de pell prima i amb les plomes de les ales blanques. La criança d’aquesta raça ha revifat des dels anys 90 i actualment és una de les més apreciades perquè la seva carn és menys greixosa que la d’altres espècies d’ànec. La seva carn és de tast intens i molt agradable gràcies a la seva alimentació a base de cereals. La seva criança és en locals oberts i mai no passa dels seixanta dies. La carn d’ànec sense pell és considerada una carn hipocalòrica i hipoal·lergènica.

La cua, llarga i mòbil, té un elevat nombre de vèrtebres. La tràquea és aixafada, la qual cosa dificulta a l’animal l’emissió de sons, d’on prové el nom de mut.

Font: Enciclopèdia.cat

Font: Enciclopèdia.cat

GASTRONOMIA

Pel que fa a les formes de cuinar-lo, es pot fer la cuixa en confit o al forn, i el magret, rostit o acompanyat amb salsa de fruites, tot i que normalment es prepara amb fruits secs o amb taronja.

Entre els plats de cuina catalana, destaca l’ànec mut a l’empordanesa amb peres, el magret amb coulis de fruits vermells del bosc, i el rostit amb prunes i pinyons, amb naps negres, amb farcellets de col o amb bolets.

Actualment, es consumeix molt per Nadal i per Carnaval, així com durant el període de festes majors i en celebracions especials. En tots aquests casos, la beguda recomanada per acompanyar el plat és un vi negre novell.

Font: Cuina Cinc

Font: Cuina Cinc

A Arderiu la Carn tenim a la venda ànecs sencers, fetge d’ànec, magret d’ànec, confit d’ànec i foie d’ànec smile emoticon Sempre de la millor qualitat! Consulta’n els preus aquí: http://arderiu.net/productes/aviram-i-conill