20/05/2024

L’EMPELT

🥂 Daniel Harris va guanyar el IX Premi de Novel·la curta Celler de Lletres 2023. Premi que organitza la Biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d'Anoia i que té com a requisit que la novel·la tingui relació amb el món del vi o del cava.

🥂Harris ha situat la seva obra a Sant Sadurní d'Anoia, excusa perfecte per fer-nos un passeig per Penedès: els seus paisatges, les seves vinyes, les caves... Els oficis intrínsecament relacionats amb l'elaboració del cava i per les seves tradicions més arrelades: fires gastronòmiques i etnològiques, festes majors, mercats...

🥂'L'empelt' és una novel·la coral de caràcter social, però amb un alt grau de suspens: a les primeres pàgines veurem com l'Aleix, un veí de la població, troba el cos d'una dona dins del llac de Sant Sadurní. Ell havia sortit a córrer, com cada dia, quan es veu involucrat en aquest tèrbol episodi.

🥂L'autor ens apropa a la creació d'un nou celler, 'Cavesnoves' on la tradició i els avenços tecnològics han d'aprendre a conviure. També és l'excusa perfecta per parlar-nos dels maldecaps que pot ocasionar la fil·loxera o per mostrar-nos la innocència del primer enamorament: el de la Queralt, neta de l'amo del celler, i d'en Biel, fill de l'Aleix.

🥂Però no tot són flors i violes en el món del cava, on com a tot arreu hi ha llums i ombres; en aquest cas Harris ens parla del tràfic de marihuana amb plantacions il·legals i venda pels carrers de la població; de la violència de gènere; també de la solidaritat entre iguals, del poder de l'amistat i del valor de ser una emprenedora dins un món arrelat en les tradicions. I com a rere fons ens trobem amb la superació personal, a diferents nivells i en diferents àmbits, de més d'un dels personatges.

🥂Amb unes descripcions acurades dels paisatges del Penedès, una prosa àgil tot i que, per posar-hi un però, una mica massa formal, 'L'empelt' és una lectura lleugera que et fa passar una bona estona.