26/09/2018

L’esperança d’un futur brillant per als assistents de veu

Un parell anys després d'entrar a formar part dels centres d'atenció, els assistents de veu estan aprenent nous idiomes i es connecten a dispositius cada vegada més a prop de la llar, però l'adopció massiva i la facilitat generalitzada amb la nova tecnologia encara estan molt lluny.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Els assistents virtuals són programes d'intel·ligència artificial (AI) als quals es pot accedir des dels telèfons intel·ligents, dispositius especialitzats com l'altaveu d'Echo d'Amazon, televisors intel·ligents o, fins i tot, automòbils. Connectats pel núvol als motors de cerca, bases de dades, aplicacions i altres dispositius, estan dissenyats per permetre als usuaris recuperar informació i controlar les seves vides digitals sense la necessitat de posar un dit al seu telèfon o ordinador.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Aquest any es vendran 100 milions de dispositius amb les modalitats del Google Assistant o del Siri d'Apple, segons el consultor Canalys (l'any passat se'n van vendre 40 milions). Les xifres romanen molt per sota dels milers de milions de telèfons intel·ligents que hi ha a les butxaques dels ciutadans de tot el món. Els assistents virtuals arribaran a estar generalitzats en els pròxims dos o cinc anys, segons prediu Mike J. Walker, vicepresident de recerca de Gartner.
Ell pronostica que les caixes amb altaveus i altres dispositius electrònics amb intel·ligència artificial controlada per veu (AI) poden disminuir temporalment abans que arribi el seu moment d'èxit.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Tot i així, l'IFA de Berlín -la fira comercial més gran de la tecnologia europea- demostra que gairebé tots els nous productes, estan dissenyats per treballar amb Google, Apple, Amazon, Samsung, Microsoft, o totes elles.
Per exemple, Panasonic hi va presentar aire condicionat, llums i televisors que es poden activar o desactivar tot alhora, simplement dient-li a l'assistent de Google "Sóc a casa" o "Bona nit".
Els altaveus i els auriculars que ofereixen les firmes com Harman Kardon, presenten funcions de veu similars per a la creació de noves músiques.
Però els especialistes del sector assenyalen que les matrius desconcertants dels gadgets que es poden controlar i les tasques completades amb comandaments parlats estan per davant del que esperen els usuaris. Els primers que ho adoptin, tindran proves limitades sobre les quals basar les seves millors pràctiques en el tractament de la tecnologia de veu.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Tot i que els compradors sembla ser que estan deixant de visitar les botigues, a favor de les compres en línia, l'anomenat "comerç de veu" encara impedeix als consumidors tocar les compres potencials.
Altres tenen por de posar un micròfon a les seves llars. És necessari que els assistents de veu escoltin frases d'activació com "Hey Google" o "Alexa", tot i que normalment hi ha un botó als dispositius per desactivar aquest sensor.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Diferents firmes ofereixen les seves pròpies formes de tranquil·litzar sobre les dades personals, com Google, que permet als usuaris eliminar el seu historial de veu, i Apple, guardant informació a l'iPhone del client, en comptes del núvol.

Esperança d'un futur brillant per als assistents de veu

Una àrea on les empreses estan avançant és el llenguatge. Amazon ha afegit francès a Alexa, i Google ofereix un control bilingüe combinant-ne dos entre: anglès, espanyol, alemany, francès, italià o japonès.

Font: AFP