16/02/2018

L’impacte de les noves tecnologies en les nostres vides

El ritme dels canvis que s'estan produint a causa de la tecnologia no té precedents. El poder transformador i l'abast de noves tecnologies com Intel·ligència Artificial (IA), el 5G, l'Internet de les Coses i el Big Data era molt difícil d'imaginar fa 30 anys. I per això estan cridades a remodelar el nostre futur digital mentre ens movem ràpidament cap a la quarta revolució industrial. Aquestes tecnologies impulsaran el creixement en totes les indústries i sectors, ja que oferiran múltiples noves oportunitats per als proveïdors TIC. De fet, la següent generació d'infraestructura TIC que ja s'està construint liderarà l'evolució de ciutats intel·ligents i sostenibles arreu del món. Avui dia, la connectivitat no només vol dir connectar persones. Les telecomunicacions van més enllà, facilitant un ampli ventall de serveis per millorar la vida de les persones a una velocitat i escala mai vistes abans.

L'impacte de les noves tecnologies en les nostres vides

En la mesura en què la tecnologia avança, tant les administracions públiques, com les organitzacions internacionals i el sector privat hauran de començar a treballar i col·laborar junts per ajudar a encaminar-nos cap a l'anomenada quarta revolució industrial o Indústria 4.0. Això vol dir que cal crear un escenari habilitador, que impliqui una estreta col·laboració entre tots els actors per a les àrees regulatòries i normatives, i a tots els nivells: regional, nacional i global.
Per això, associacions com l'ITU exerceixen un paper important per fer que els jugadors clau de tota la indústria puguin arribar a un consens respecte a possibles problemes o al possible impacte de les tecnologies emergents en la nostra societat. L'experiència d'ITU com a organisme especialitzat de les Nacions Unides per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, facilita la reunió d'una audiència internacional única tant de mercats emergents com madurs de tot el món. Els caps de govern, juntament amb ministres i altres autoritats competents, a més de responsables legislatius i alts executius de companyies multinacionals, es reuneixen a l'associació per debatre al voltant de rellevants temes com la regulació col·laborativa, cotxes connectats, la seguretat en l'era digital o intel·ligència artificial, entre d'altres.

L'impacte de les noves tecnologies en les nostres vides

Ens aproximem al 2020, i la feina que desenvolupa l'ITU al voltant de l'estandardització internacional dels sistemes 5G és crucial. Ja hem fixat una sèrie d'objectius a aconseguir pel que fa al rendiment de 5G, amb la intenció de preparar el terreny per a noves aplicacions, com conducció autònoma, cirurgies mèdiques en remot, robòtica col·laborativa, i Realitat Virtual avançada. El suport de l'ITU per al desenvolupament d'un ecosistema 5G que faciliti l'accés a comunicacions altament fiables serà la clau de la innovació per a cada sector industrial. I és que la tecnologia 5G està cridada a facilitar velocitats fins a 100 vegades superiors enfront de l'actual 4G LTE, i l'escala de la infraestructura haurà d'estar d'acord amb aquestes noves exigències, una inversió que serà enorme, i costosa.

Foment de nous desenvolupaments
Hi ha desenvolupaments molt interessants, a mesura que els proveïdors de xarxes adopten la transformació digital per servir millor a més clients d'una manera àgil i rendible. Però hem de mantenir-nos atents i recordar que, si bé les noves tecnologies creen noves oportunitats, també són disruptives. Cosa que de vegades pot generar certa preocupació a la població sobre una varietat de qüestions, com poden ser els canvis en els llocs de treball o la privacitat i seguretat. Esperem que les transformacions digitals en curs permetin als proveïdors anar més enllà de simplement connectar persones entre si. També esperem que els canvis donin llibertat al poder sense precedents de les tecnologies emergents per millorar la vida quotidiana de les persones, inclosa la seva salut, el seu benestar, llocs de treball i accés a serveis financers de la manera més segura possible.

L'impacte de les noves tecnologies en les nostres vides

Font: RedesTelecom