Acabem l'any...(aquest post l'havia d'haver publicar fa més d'un mes)
Santi Santamaria va escriure que el codony és una fruita plenament tardoral i que la podem trobar durant tot l’hivern, és molt adequada amb la carn de porc i amb els plats de caça major, com el senglar. El seu sabor agredolç lliga perfectament amb preparacions amb vi. Així que aquest any i seguint la costum des de que vaig iniciar el blog, amb una mica de retard, comparteixo una nova recepta on el codony és un dels ingredients i un post perquè amb aquesta fruita vaig començar el blog un 29 d’octubre del 2011.
Una nova proposta amb codony i una altra fruita de tardor, que s'allargarà fins al mes de gener, la deliciosa magrana, una fruita perfecte per aquestes festes i que omple les taules de color. La trobo molt adequada per acompanyar amb escarola, un enciam de l’hivern, una amanida de fruites o per les postres amb un làctic o amb un ví generós.
La magrana té un post al blog i una amanida deliciosa que trobaràs aquí i a Instagram diferents propostes.
Del codony pots veure tots els posts que he anat escrivint cada any al blog: codonyat, codony al forn, all i oli de codony, gelea, panellets de codony, pastís de codony, poma i gelea, tarta tatin de codony, amanida de magrana, codonyat i formatge fresc, ratafia de codony, codony al forn amb Marsala i flam, conill de bosc amb codony, vinagre de codony, pastís de formatge amb codony i crumble d’avellanes, amanida de codony i formatge Gorgonzola, bacallà amb espinacs i all i oli de codony, coca de codony, el llibre del codony i en especial el primer post del blog.
La proposta d’aquest any és una inspiració d’un llibre de la cuina persa i que he adaptat més a la nostra cuina, la cuina mediterrànea més propera, no he posat tantes espècies i he incorporat una salsa elaborada amb el raïm Pedro Ximénez madurat sota el sol de Málaga, Málaga Virgen, i que queda molt bé.
Pel que fa al codony es pot fer una compota que pots veure aquí, a diferència de la compota de poma, el codony necessita més temps de cocció, o coure’l lleugerament i saltar amb una mica de mantega en el moment d’emplatar. En aquesta ocasió, he bullit el codony i he fet un puré de codony per acompanyar el filet o llaminera de porc. És una recepta fàcil de fer. Perfecte per un dia de celebració, o pel cap de setmana que sempre hi ha més temps.
Per tant, la recepta que comparteixo aquest any és adequada pels dies de tardor i pels próxims dies de l’hivern.
Anem per la recepta d’aquest any:
Ingredients ( Per a dues persones ):
Preparació i cocció:
Presentació:
Talleu la llaminera, en quatre talls o la quantitat que et sembli més adequada.
Acompanyeu els talls de la llaminera de la salsa calenta.
Escalfeu el puré de codonyat.
Presenteu el plat amb la salsa, les granes de la magrana que hem reservat, per que quedi més bonica la presentació i una quenelle del puré de codonyat.
Que vagi de gust!
El codonyat d'aquest any, formidable! Vaig posar la imatge a Instagram.
Cada any faig un resum o comunico les impressions de l'any. Aquest any només unes línees i un cert desencís. Segueixo amb el blog malgrat tot passi per altres plataformes d'efecte més inmediat, sense profunditzar i sense llegir, on la majoria fan el que sigui per un "like" i no es verifiqui i es creguin tot el que es diu sense confrontar-ho.
Gràcies als que aneu passant per aquí. Un comentari dona sentit al que vaig fent.
Bon Any Nou, que sigui bo, en el sentit ampli de la paraula.
PS: Han quedat dos posts pendents que ben aviat publicaré.