03/02/2020

MAI MÉS
'Mai més' és la segona novel·la en català de la Susana Hernández després d'haver publicat 'Males decisions' el 2017. Totes dues novel·les dins la col·lecció crims.cat de l'editorial Alrevès. I totes dues molt recomanables.

 Aquest cop l'autora ens porta una novel·la força fosca, on posa en relleu uns dels grans problemes de la ciutat de Barcelona: els narcopisos, que ella situa als barris de la Mina, Maresme i Besos; i la problemàtica de moltes famílies immigrants que intenten sobreviure en una Barcelona que res té a veure amb la de les postals o els fullets d'agència de viatges, sinó que és un veritable territori comanxe.

Quatre són els protagonistes, en Musta, en Biel, la Rosai la Laia, la vida dels quatre es va entrellaçant al llarg de tota la trama. Quatre personatges força diferents que conviuen en els mateixos carrers d'un mateix barri marcat pel racisme, la xenofòbia i el tràfic de drogues amb un clar rebrot del tràfic i consum de l'heroïna. Un barri multicultural, on precisament el problema és aquest: la convivència de les diferents cultures i el xoc entre elles: xinesos, pakistanesos, musulmans, gitanos i catalanes, entre d'altres, lluiten per sobreviure —o poder millor dit, per malviure— al barri, fent el que faci falta per ser considerat algú.

Serà un narrador omnipresent qui ens anirà relatant els fets al llarg dels set dies en què es desenvolupen. Tenim un primer tastet del diumenge 31 de juliol al vespre, dia culminant de la història, per després retrocedir sis dies, fins dilluns, i anar avançant dia a dia.

Abans deia que la Susana ens parla de temes tan actuals com els narcopisos a Barcelona, els problemes als quals s'enfronten els immigrants que arriben a la ciutat buscant el somni europeu i es troben amb una realitat molt diferent i molt menys agradable, o el retorn de l'heroïna als carrers de la ciutat, però a través dels quatre adolescents protagonistes també posarà sobre la taula unes altres problemàtiques: la baixa autoestima d'un d'ells, que sabent-se l'aneguet lleig intenta lluitar per ser el cigne, però ni ho aconsegueix ni s'esforça gaire…; els problemes d'una persona amb discapacitat física que es mou amb cadira de rodes; els problemes generacionals entre pares i fills; la violència de gènere o haver de seguir els mandats d'un pare que només vol un casament amb qui ell considera oportú o lluitar per la persona que estimes tot i saber que no serà ben acceptada, entre d'altres.

Com sempre, la Susana ha creat uns personatges creïbles, no només els quatre protagonistes, sinó també tots els secundaris que els acompanya. Ha sabut posar el dia a la nafra dels problemes reals, per molt que vulguem fer veure que ja no existeixen, i ha sacsejat la consciència del lector.

'Mai més' és una novel·la que es llegeix en dues estonetes o d'una tirada en una tarda. Que enganxa des de les primeres paraules: 'merda, merda, merda' i que no pots parar de llegir fins al final; un final colpidor, devastador, que és el clar reflex de què hem anat veient al llarg de tota la trama, que pot sorprendré per la duresa dels fets i de qui els executa, especialment per això últim.