07/11/2017

Mart per darrera del Sol

El mes de juliol passat, els moviments del planeta Mart, el van posar gairebé directament darrere del Sol des de la perspectiva de la Terra, afectant les radiocomunicacions entre la Terra i Mart.

Mart per darrera del Sol

La NASA es va abstenir enviar ordres als tres orbitadors de Mart d'Estats Units i els dos vehicles de Mart durant el període afectat. Per precaució, no es van establir comunicacions amb els actius de Mart durant aquest període perquè es va preveure una degradació significativa a l'enllaç de comunicació, i no es va voler córrer el risc que una de les naus espacials pogués malinterpretar un comandament erroni.
Les dades van continuar venint des de Mart a la Terra, amb una pèrdua o corrupció d'alguns bits, de manera que la informació es va recuperar després. De fet, es va seguir rebent telemetria, de manera que es va obtenir informació cada dia sobre l'estat dels vehicles.

Mart per darrera del Sol

Com es veu des de la Terra, Mart passa periòdicament prop del Sol cada 26 mesos, una disposició anomenada Mars Solar Conjunction. Durant la major part de les conjuncions solars, incloent-hi d'aquesta, Mart no està directament darrera del sol.
Els usuaris que van utilitzar la protecció ocular adequada per observar l'eclipsi total de Sol del 21 d'agost, van comprovar que Mart no estava directament darrere del sol per poder degradar les comunicacions entre la Terra i Mart.
La corona del Sol, que sempre s'estén lluny de la seva superfície, es fa visible durant els eclipsis totals. Consisteix en el gas calent ionitzat, que pot interferir amb les ones de ràdio que passen a través d'ell.

Mart per darrera del Sol

Per evitar la possibilitat que el gas ionitzat prop del sol corrompi una ordre via ràdio a una nau espacial a Mart, la NASA evita les transmissions per un període que inclou diversos dies abans i després que Mart s'aproxima més al pas pel darrere del sol.
Els equips que operen les orbitadores i rovers de Mart van estar preparant durant setmanes a l'espera que la moratòria comences al juliol.

Font: PHYSorg