Properament, hi haurà una nova estrella al cel nocturn, i serà la més brillant de totes. La qüestió és que no és un estel, sinó un satèl·lit artificial. Es diu Mayak (far, en rus) i la seva llum rivalitzarà amb la de planetes com Venus o la pròpia Estació Espacial Internacional.
Mayak és un satèl·lit molt petit tipus Cubesat (3,6 quilos), però quan arribi a òrbita desplegarà unes veles reflectants que són les que el faran brillar amb aquesta intensitat. Els astrònoms mesuren la brillantor dels objectes a l'espai amb una mesura anomenada Magnitud Aparent. Aquesta mesura calcula la brillantor que tindria vist des de fora de l'atmosfera terrestre, i quan més baix és el nombre, major és la brillantor de l'objecte.
Actualment, l'estrella més brillant al cel nocturn és Sirius, amb una magnitd aparent de -1,44 a -1,46. Venus, que és el planeta que més llum reflecteix a la Terra, té una magnitud aparent màxima de -4,4, i l'Estació Espacial Internacional brilla com un estel a -6.
La Lluna plena té una lluentor de -12,6. Quan es despleguin els seus reflectors, Mayak tindrà una magnitud aparent de -10. En altres paraules, serà l'objecte més brillant del cel nocturn, superat només per la Lluna.
Per què volen els russos un satèl·lit tant brillant? Mayak ha estat dissenyat per estudiants de l'Institut Politècnic de Moscou, i el seu objectiu és precisament il·luminar altres satèl·lits per calcular la seva magnitud aparent. Quan el satèl·lit acabi la seva vida útil plegarà veles i servirà per provar un nou sistema de frenada aerodinàmic de reentrada a l'atmosfera.
És, en definitiva, un petit projecte científic que regalarà una nova estrella.
Des de la pàgina web del projecte oferiran una aplicació mòbil per localitzar l'objecte en el cel nocturn. Mayak es posarà en òrbita a bord d'un coet Soyuz-2.