14/02/2017

Millorant l’eficiència dels panells solars en col·locar-los en globus de gran altitud

El tema de l'adopció d'energies renovables està present en el dia a dia, i pràcticament cada setmana es coneixen nous projectes i iniciatives que busquen que les ciutats abandonin aquesta dependència dels combustibles fòssils i es migri de forma definitiva a l'ús de energies netes. Però cal ser sincers, molts d'aquests projectes es queden en bons desitjos i meravelloses idees.
Precisament, un interessant projecte busca aprofitar en major mesura l'energia solar per generar hidrogen i electricitat al mateix temps, per tant, novament s'està davant d'un projecte que busca millorar l'eficiència dels ja coneguts panells solars. Com?, simplement col·locant-los en globus de gran alçada.

Una grandiosa idea amb una implementació complicada
El major problema que enfronten els panells solars és l'aprofitament de l'energia solar, cosa que depèn de les condicions meteorològiques, així com de la quantitat de llum solar que reben diàriament. Tot i així, les cèl·lules fotovoltaiques només són capaces d'aprofitar una part de l'espectre solar.
L'ideal seria que els panells solars es poguessin col·locar on els núvols no interfereixin amb la llum solar, amb això en ment, investigadors de NextPV, un laboratori operat conjuntament per la francesa CNRS i la Universitat de Tòquio, han desenvolupat una solució que consisteix en globus equipats amb panells solars, que serien capaços de surar a una altitud de fins a 20 quilòmetres, evitant així la interferència dels núvols.
A aquesta altitud, la llum solar és més intensa i la concentració d'energia solar és més eficaç, de manera que l'aprofitament s'incrementaria de forma considerable. Però no és clar si aquesta idea és factible tant del costat financer com del pràctic.

Millorant l'eficiència dels panells solars en col·locar-los en globus de gran altitud

Els investigadors no han especificat els costos que comportaria un projecte d'aquest tipus, així que no és possible comparar els beneficis que portaria aquesta idea contra el que hi ha avui en dia. De fet, aquest el primer gran obstacle.
Però això no és tot, ja que també s'enfronta a obstacles pràctics, ja que els globus necessiten estar connectats a través de cables que podrien ser un greu problema per avions, a més que una fallada en un d'aquests globus podria provocar caigudes i potencials accidents, això sense esmentar que a aquesta altitud, la pressió podria afectar l'hidrogen que manté a flotació el globus.
Malgrat tot això, a NextPV estan convençuts que la idea és viable i ja estan planificant el llançament d'un prototip durant aquest 2016 i, a partir d'aquestes proves tractaran de resoldre els qüestionaments i ajustar molts dels possibles inconvenients.

Font: Quartz