Durant les últimes dècades, els geocientífics s'han preocupat per un vincle potencial entre les taxes d'erosió a la superfície de la Terra i els canvis en el clima global. La diferència de causa i efecte no estava clara. Tanmateix, un nou estudi posa en dubte el vincle. Un equip d'investigadors del GFZ German Research Center for Geosciences de Potsdam i les universitats de Potsdam, Grenoble i Edimburg van tornar a examinar 30 ubicacions amb una erosió accelerada després de l'inici dels cicles glàndula interglacial fa uns quants milions d'anys. En gairebé tots els llocs no s'ha pogut confirmar el vincle proposat entre l'erosió i el clima global.
Les idees bàsiques semblen convincents: les taxes d'erosió més ràpides poden provocar una degradació més ràpida del silicat i l'enterrament eficaç del carboni orgànic en les conques sedimentàries, que poden induir el refredament global eliminant CO2 de l'atmosfera. D'altra banda, un augment global de les taxes d'erosió durant els últims milions d'anys es va associar amb els cicles glacial-interglacials. Això es va proposar sobre la base de les taxes accelerades de sedimentació mundial als oceans. Les glaceres que van mostrant els seus paisatges gràcies a la fusió de l'aigua degut a l'escalfament, aquesta transporta sediments al mar, són causes plausibles per a un augment de les taxes d'acumulació dels sediments.
Tanmateix, altres estudis han indicat que les taxes d'erosió globals podrien haver estat estables durant aquest període de temps, i que l'aparent augment de les taxes d'acumulació de sediments es deu a les irregularitats en què els sediments es dipositen en l'espai i el temps, i perquè els dipòsits més antics són més probables per perdre's per l'erosió en comparació amb els dipòsits més joves.
Més recentment, una recopilació global de dades de termocronologia que fa un seguiment de l'historial de refredament de les roques a mesura que es mouen cap a la superfície, s'ha utilitzat per inferir un augment de la taxa d'erosió gairebé dos-cents dels paisatges muntanyencs durant els últims milions d'anys. Així doncs, es va confirmar el vincle entre els cicles glacial-interglacials i l'erosió més ràpida, fins que un equip d'investigadors de la GFZ, liderat per Taylor Schildgen, i les universitats de Potsdam, Grenoble i Edimburg van tornar a examinar les 30 ubicacions amb informes accelerats d'erosió basada en termocronologia.
La seva anàlisi mostra que en 23 d'aquestes ubicacions, els augments reportats són el resultat del que s'anomena "Un biaix de correlació espacial"; és a dir, combinar dades amb històries de diferents refredaments, un procés que converteix les variacions espacials en les taxes d'erosió en augments temporals. En la majoria dels casos, les històries de refrigeració dispar són el resultat, perquè els punts de dades es van combinar a través dels principals límits tectònics (falles). En altres quatre llocs, els augments es poden explicar per deformació tectònica accelerada (és a dir, processos de construcció de muntanya més ràpids), en comptes de canvis climàtics.
Junts, aquests 27 dels 30 enllaços proposats entre una erosió més ràpida i el clima es poden explicar negligint el context local de les dades en l'anàlisi anterior, un potencial perill en l'anàlisi de grans dades. En només tres casos, es registren les acceleracions induïdes climàticament, provocades per la incisió de la localitzada vall del glacial.
Els resultats de l'equip indiquen que les dades de termocronologia actualment no tenen una resolució suficient per avaluar si el canvi climàtic durant els últims milions de milions ha afectat les taxes d'erosió a escala global. Ells conclouen que actualment, cap dada proporciona un suport clar per al vincle de l'hipòtesi que hi ha entre una erosió més ràpida i un refredament global. No obstant això, una síntesi de les troballes locals, inclou informació específica d'ubicació pot ajudar a investigar els conductors de les taxes de refrigeració i d'erosió globals.
Font: Helmholtz Association of German Research Centres