27/06/2017

Nou estat de l’aigua: líquid de baixa densitat a baixes temperatures

L'aigua és la substància més abundant de la Terra i, tot i així, seguim sense comprendre del tot el seu funcionament. Un equip de la Universitat de Nebraska creu haver trobat un dels sants greals de l'aigua. Es tracta d'un estat líquid en el qual l'aigua presenta una densitat inferior a la normal.

Nou estat de l'aigua: líquid de baixa densitat a baixes temperatures

Aquest estat es ve sospitant des dels anys 90, però fins ara no s'havia trobat un mètode que pogués demostrar-ho. El que ha aconseguit aquest grup de químics de Nebraska és precisament desenvolupar una simulació que, en teoria, permetria convertir l'aigua a aquest estat.
El descobriment té a veure amb l'equilibri entre temperatura i pressió, i s'ha arribat a ell per accident. L'objectiu original dels científics era tractar de determinar a quina temperatura l'aigua es congela formant nanotubs de gel.

Nou estat de l'aigua: líquid de baixa densitat a baixes temperatures

En el seu lloc han trobat que l'aigua es comporta de manera mai vista. Si tanquem molècules d'aigua en un nanotub de carboni i reduïm la temperatura a -42 graus celsius constants, l'aigua es congela. No obstant això, poc després canvia d'estat i es converteix en un líquid de baixa densitat abans de congelar-se de nou per formar un nanotub hexagonal de gel. "El gel es fon i es reforma de nou. Era una cosa que no esperàvem veure", explica el professor de química Yet Zeng, un dels autors de l'estudi.
Per descomptat, parlem d'una simulació computeritzada. El següent pas és confirmar aquest nou estat de la matèria de l'aigua portant la simulació a la pràctica. Una cosa que és possible en els laboratoris actuals.


Font: Phys.org