19/06/2018

Nou sistema de reconeixement dels passos basat en IA

La forma en què es camina es podria utilitzar com a biomètrica per la seguretat dels aeroports en comptes de fer-ne l'empremta i l'exploració ocular.

Nou sistema de reconeixement dels passos basat en IA

Els investigadors de la Universitat de Manchester, en col·laboració amb la Universitat de Madrid, han desenvolupat una intel·ligència artificial d'última generació (IA), com a nou sistema de verificació biomètrica que permet mesurar el patró del caminar individual d'un home. Es pot verificar qui és, simplement pel caminar sobre un coixinet de pressió al terra i fer l'anàlisi de la petjada.

Nou sistema de reconeixement dels passos basat en IA


La biometria física, com les empremtes dactilars, el reconeixement facial i les exploracions retinianes, són utilitzades cada vegada de forma més freqüent amb finalitats de seguretat. No obstant això, l'anomenada biometria conductual, com ara el reconeixement de marxa, també captura signatures úniques lliurades pels patrons de comportament i moviment natural d'una persona. L'equip va provar les seves dades utilitzant un gran nombre d'anomenats impostors i un petit nombre d'usuaris en tres escenaris diferents de seguretat del món real. Aquests són els llocs de control de seguretat de l'aeroport, el lloc de treball i l'entorn familiar. L'enfocament ofereix el potencial de complementar els sistemes de seguretat actuals als aeroports, oficines i habitatges, tal com ha demostrat la recerca.
Fonts de l'equip d'investigació de l'Escola d'Enginyeria Elèctrica i Electrònica de Manchester expliquen que: "Cada humà té aproximadament 24 factors i moviments diferents a l'hora de caminar, donant com a resultat que cada individu tingui un patró de caminar únic i singular. Per tant, es poden utilitzar aquests moviments, com ara una empremta digital o un escàner de retina, per reconèixer i identificar o verificar clarament un individu".

Nou sistema de reconeixement dels passos basat en IA

Centrar-se en el reconeixement de la marxa no intrusiva mitjançant el seguiment de la força exercida a terra durant un pas és molt difícil. Això és perquè distingir entre les subtils variacions de persona a persona és extremadament difícil de definir manualment, per això s'ha hagut de plantejar un nou sistema d'IA per resoldre aquest repte des d'una nova perspectiva.
Un dels avantatges clau de l'ús del reconeixement de la petjada és, a diferència de ser filmat o escanejat en un aeroport, és que el procés no és intrusiu per a l'individu i és resistent a les condicions ambientals acústiques. La persona ni tan sols necessita treure el seu calçat quan caminen sobre els coixinets de pressió ja que no es basa en la pròpia forma de la petjada, sinó amb la seva marxa.

Nou sistema de reconeixement dels passos basat en IA

Altres aplicacions per a la tecnologia inclouen passos intel·ligents que podrien reconèixer la degeneració neurològica que podria tenir conseqüències positives en el sector sanitari. Aquesta és una altra àrea que l'equip d'investigació pretén avançar en la seva recerca.
La investigació també s'està desenvolupant per abordar el problema de la salut dels marcadors per al declivi cognitiu i l'aparició de malalties mentals, mitjançant l'ús de dades de pis en brut desplegables en un habitatge intel·ligent. El declivi cognitiu es pot explorar com mai abans amb els nous sistemes IA.

Font: Universitat de Manchester