07/02/2018

Per Dijous Llarder, botifarra menjaré!

“Per Dijous Llarder botifarra menjaré”

“Per Dijous Gras, botifarra fins al nas”

El Dijous Llarder, també conegut com a Dijous Gras, dóna el tret de sortida a les festes de Carnaval d’arreu del país i se celebra abans de l’època de dejuni de Quaresma. Com ja sabeu, els àpats familiars que es posen a taula aquest dia tenen com a protagonistes la carn i els ous. La botifarra d’ou, les truites i la coca de llardons són les menges típiques del dijous més carnívor de l’any.

  • Truita de Dijous Llarder

Per elaborar-la, només cal fregir la cansalada amb els alls tendres i passar una mica la botifarra d’ou i les mongetes del Ganxet per la paella. A continuació, batem els ous, barregem tots els ingredients i fem la truita.

  • La botifarra d’ou

Aquesta botifarra és típica d’aquest temps a Catalunya. Es degusta sola, amb pa o amb la truita anterior.
És una variant de la “botifarra blanca” o “cuita”, feta amb carn magra, daus de cansalada, ous frescos… Es troba embotida en budell prim o mitjà però ja cuita, per degustar directament. Se sol presentar en forma de ferradura, amb el fil de lligar-la.

  • Coca de llardons

La coca de llardons és típica del Pirineu català, però s’ha estès a tot el país. La coca és petita, plana i tapada, i la cansalada (els llardons) hi van dins. És gairebé una empanada, i la massa de full que té és molt calorífica, la qual cosa explica el seu origen pirinenc. Malgrat ser típica d’aquest dia també és present a la revetlla de la nit de Sant Joan.

A Arderiu La Carn hi trobareu tots els productes que necessiteu per aquesta celebració, tant alguns elaborats com la botifarra, la botifarra d’ou, la blanca i la negra, com els llardons i els ous. A la nostra secció de Queviures també tenim unes bones mongetes per acompanyar la botifarra!

DIJOUS LLARDER