08/06/2017

Per què el ‘Blockchain’ de l’energia intriga a Big Players com Siemens

No fa gaire temps la tecnologia del Blockchain (BC) de l'energia, feia pensar en temes futuristes de cotxes voladors o colònies a Mart. Però això ha canviat en els últims mesos ja que hi ha un interès real dels Big Players per provar una plataforma de transaccions.

Per què el 'Blockchain' de l'energia intriga a Big Players com Siemens

Entre ells es troba el gegant energètic de Siemens, que va formar una societat al novembre amb una start-up, LO3 Energia, per provar una manera de fer el BC de l'energia aplicat en una micro-xarxa a Brooklyn i demostrar la seva viabilitat al món.
El BC de l'energia podria fer possibles les eficiències elèctriques que la indústria de l'energia ha somiat durant anys, una oportunitat perquè la llar es converteixi en una part real del mercat de l'energia, tant pel comprador com pel venedor de l'electricitat, dels quilowatts utilitzats per la nevera o la bomba de la piscina.

Per què el 'Blockchain' de l'energia intriga a Big Players com Siemens

Aquest és un gran problema pel fet que el sector residencial ha estat una mena de caixa negra muda quan es tractava sobre l'economia de l'energia. La majoria de les llars no estan exposades als veritables preus del mercat de l'electricitat. I fins i tot si tenen alguna exposició, no hi ha una manera automatitzada per poder beneficiar-se de la informació.No es pot comprar ni vendre minut a minut electricitat de forma massiva per obtenir la millor oferta del mercat o, fins i tot, deixar a banda el mercat per fer acords locals.

Per què el 'Blockchain' de l'energia intriga a Big Players com Siemens


Avui dia, l'energia és produïda pels grans generadors i es ven en grans blocs -megawatts i gigawatts-per servir les necessitats generalitzades de grans poblacions. Els operadors de xarxa realitzen les transaccions en grans sales de personal altament capacitat utilitzant un sofisticat programari. Tractar d'inserir petites transaccions domèstiques a les plataformes seria un malson per la seva logística.
Això crea una veritable barrera d'entrada per als productors més petits i els consumidors (prosumidors). Ningú vol fer un seguiment de les transaccions de detall. Però si el BC creu que darrera de l'escenari anterior hi ha una possibilitat per a milions de participants amb milions i milions de transaccions, esdevé una oportunitat real.

Per què el 'Blockchain' de l'energia intriga a Big Players com Siemens

Actualment el BC de l'energia ofereix una plataforma per donar suport a la llar amb la modalitat peer-to-peer, amb transaccions en temps real.
En un dia calorós d'estiu, un panell solar ven el seu excés d'energia a un veí perquè el primer no ho necessita. Això, és una coincidència eficient ja que ha sorgit un excedent, que té un dèficit. El BC de l'energia permetria aquest tipus de micro coincidències a les llars. I les transaccions es produirien sense ser necessari fer res.
Però per obtenir un mercat real de BC, queda a anys de distància. Hi ha moltes dificultats per resoldre. Siemens i LO3 estan realitzant els primers passos amb una micro-xarxa que s'ha desenvolupat a Brooklyn de Boerum Hill, Gowanus i als barris de Park Slope. La micro-xarxa ofereix una manera de provar la tecnologia i després deixar que el mercat comenci a donar forma a les oportunitats.
El projecte integra un controlador de micro-xarxa de Siemens amb la tecnologia de mercat de l'energia de LO3. Siemens disposa d'un controlador de micro-xarxa avançat que gestiona els actius físics de l'energia en el sistema i el programari de LO3 gestiona el vessant del mercat.

Per què el 'Blockchain' de l'energia intriga als Big Players com Siemens

En un món on els veïns i les comunitats poden intercanviar energia, te sentit un mercat a l'engròs basat en una xarxa centralitzada? Alguns argumenten que el BC de l'energia, marca l'inici d'una descentralització completa.
Però també hi ha una altre visió. Es preveu una xarxa que el mercat es casa amb grans plantes d'energia conjuntament amb les seves economies d'escala, l'energia distribuïda.
Aquesta pot ser una de les raons per què el BC estigui despertant l'interès de les utilities i es converteixi en un tema de debat en conferències de la indústria. La major companyia regional d'Àustria, Wien Energie, està treballant en un programa pilot sobre el BC de l'energia amb l'esperança de comercialització de la tecnologia. Mentrestant, Siemens ha estat treballant amb una mitja dotzena d'utilities que tenen curiositat sobre el projecte de Brooklyn.


Font: MicroGrid Knowledge