07/11/2017

Perquè és tant difícil fer aterrar una nau espacial a Mart

La propera gran ambició de la NASA és portar els primers éssers humans a Mart, però hi ha molts obstacles per aquesta missió. I és que viatjar al planeta vermell és molt difícil, fins i tot pels voltejadors, pel fet que és un planeta on aterrar (o amartitzar) és un procés increïblement complicat.

Perquè és tant difícil fer aterrar una nau espacial a Mart

Encara que l'ésser humà ha posat quatre robots a Mart fins ara, portar-los fins allà no ha estat gens senzill. De fet, enginyers de la NASA i el JPL consideren que el més complicat de tota una missió per posar alguna cosa com un voltejador a la superfície marciana és el descens i el amartitzatge, un procés que descriuen com "els set minuts del terror", donat que aquest és el temps que necessita una nau per arribar a la superfície des que entra a l'atmosfera.
Quan una nau espacial arriba al nostre planeta aprofita l'aire i l'atmosfera per disminuir la seva velocitat d'entrada, i al final desplega paracaigudes. No obstant això, com expliquen des MinutePhysics, a Mart el descens és tan brusc que, a més d'aprofitar l'atmosfera per disminuir la velocitat i utilitzar paracaigudes, les naus han d'usar propulsors especialment dissenyats per al amartitzatge. Altrament, la nau no disminuiria la suficient velocitat i s'estavellaria sobre la superfície.

Perquè és tant difícil fer aterrar una nau espacial a Mart

Imatge: NASA / JPL.
Això es deu al fet que l'atmosfera de Mart és molt lleugera i la seva gravetat és molt feble. Dit d'una altra manera, l'aire a Mart és prou dens com per disminuir la velocitat de les naus en descendir (i perquè necessiten fer servir escuts de calor per no desintegrar) però massa lleuger com perquè la nau freni prou, per això es requereix de l'ús de propulsors al costat dels seus paracaigudes per amartitzar amb èxit.

Perquè és tant difícil fer aterrar una nau espacial a Mart

El més mínim error de càlcul o fallada de sistema durant aquests set minuts del terror i la nau o mòdul s'estavellarà, com li va succeir a la Schiaparelli.
Tot i que la NASA ja va confessar que no té diners suficients per portar humans a Mart aviat, esperem que quan ho faci el seu procés d'aterratge estigui perfeccionat per portar persones al planeta vermell i no es converteixin en una altra taca sobre la superfície.

Font: MinutePhysics