11/05/2018

Pneumàtics intel·ligents i connectats

La firma de pneumàtics Continental contribueix a la seguretat de les carreteres del món amb ajuda de Vodafone gràcies a una nova plataforma digital de monitorització de pneumàtics, ContiConnect. Les empreses estan utilitzant l'Internet de les Coses (IOT) per connectar flotes de vehicles comercials amb aquesta plataforma digital de monitorització de pneumàtics per tal de millorar la seguretat viària i l'eficiència dels vehicles. Aquesta solució s'està implantant actualment als Estats Units, Canadà, Malàisia i Tailàndia, mercats als quals seguiran altres d'Europa i Àsia en 2018 i 2019.

Pneumàtics intel·ligents i connectats

ContiConnect transmet valors de temperatura i pressió dels pneumàtics a un portal web central a través de la xarxa sense fil perquè els responsables puguin monitoritzar les dades de la flota completa de forma contínua. El sistema envia alertes per correu electrònic o SMS al responsable de la flota si la pressió o la temperatura es desvien del valor i recomana mesures correctores quan cal.
La nova plataforma ajuda a prevenir avaries relacionades amb els pneumàtics que afecten les flotes comercials i, a més, maximitza la disponibilitat dels vehicles. La xarxa de comunicacions mòbils de Vodafone transmet les dades de forma segura i fiable i a temps a destinacions de tot el món.

Pneumàtics intel·ligents i connectats

Michael Neuheisel, director de Solucions Digitals de la Divisió de Vehicles Comercials de Continental, assenyala que : “ContiConnect brinda als operadors de flotes de vehicles comercials, per exemple, empreses de transport, autocars o construcció, una major transparència en les activitats de gestió de les seves flotes i els permet monitoritzar digitalment els pneumàtics dels seus vehicles en temps real. Les dades registrades ajuden als responsables de flotes a maximizar el temps de disponibilitat dels seus vehicles i a reduir els costos de manteniment i carburant”.
Stefano Gestaut, director de IoT de Vodafone, comenta: "És un bon exemple de com l'IoT pot marcar de veritat la diferència en àmbits inesperats. El sistema garanteix que els conductors de camions patiran menys avaries i accidents relacionats amb els pneumàtics, convertint les carreteres en llocs més segurs per a tothom".

Pneumàtics intel·ligents i connectats

Els sensors especials de Continental monitoritzen contínuament les dades de pressió i temperatura dels pneumàtics i els transmeten a una unitat receptora. A continuació, la unitat receptora transmet les dades en temps real al backend de Continental, on els analitza un programa de programari. Si algun dels valors aconsegueix un punt crític, ContiConnect envia un avís perquè responsable de la flota prengui mesures immediates.

Respectuós amb el medi ambient
ContiConnect situa els vehicles comercials en una dimensió ecològica. Els fluxos de dades regulars que s'envien als responsables de flotes els ajuden a planificar la substitució i el manteniment dels pneumàtics amb major eficiència, millorant el seu rendiment operatiu i la seva vida útil. El monitoratge de la pressió dels pneumàtics també contribueix a protegir el medi ambient, ja que l'ús de la pressió òptima ajuda a estalviar carburant i a reduir les emissions de CO2 dels vehicles comercials. Per exemple, un pneumàtic que funciona a només el 80% de la pressió consumeix al voltant de 0,9 litres més de carburant cada 100 quilòmetres. Amb una distància mitjana recorreguda de 120.000 quilòmetres anuals, aquesta xifra suposa un consum de 1.080 litres més per pneumàtic. Per tant, a més dels beneficis mediambientals,

Flexibilitat global a Internet de les Coses
El sistema transmet dades per SMS o per correu electrònic, de manera que el conductor no necessita una pantalla a la cabina. I la xarxa global de Vodafone garanteix que els responsables de flotes disposen en temps real de les dades de tots els vehicles que tenen a la carretera.

Font: RedesTelecom