16/01/2020

PURGATORI


Purgatori de David Marín

David Marín ens porta una novel·la de procediment en la que anirem seguint la investigació policial que portaran a terme el sergent Salvador Rull i el seu equip: el caporal Coscubiela, en Cosqui, i l'agent Núria Riu.
'Purgatori' parteix de dues trames força diferenciades: per un cantó tenim l'assassinat, en estranyes circumstàncies, del Pare Moragues el director dels Jesuïtes de Balaguer, que apareix mort en un polígon de Lleida freqüentant per prostitutes. Tot i que el mort apareix en la jurisdicció de Lleida, la sergent Anna Grim —personatge creat per la Montse Sanjuan a qui Marín li fa una picada d'ull— li cedeix a Rull al ser el mort de Balaguer i tenir ells ja massa feina.
La segona trama transcorre a Montllop, una petita població situada a la Vall Fosca, on amb l'arribada una dona que és descendent de la família d'una bruixa, La vella Rugalla, que va ser executada al segle XVI, comencen a passar coses força estranyes.

Al passat festival de Vilassar de Noir, l'autor va explicar que la trama de la bruixa està basada la història real de la Margarida Rugall qui va ser condemnada cinc vegades a la forca, acusada de bruixeria. Va conèixer la història de Margarida Rugall arran d'una entrevista que va fer a l'historiador expert en bruixeria, Pau Castell, quan estava fent un reportatge per al 'Punt Avui', i li va cridar tant l'atenció que va decidir plasmar-la en la seva novel·la.

L'arc temporal on Marín situa la seva novel·la, es de set dies, durant els quals anirem seguint la investigació de l'assassinat del pare Moragues i els estranys successos de Montllop, veien om al final les dues trames estan més unides del que ens podien imaginar. Amb una el·lipsi final, que ens porta tretze dies després d'haver resolt el cas i que ens ajudarà a tancar la història personal del sergent Rull.

Al llarg de la trama anirem coneixent una mica més als personatges, no només en la seva vessant policial, sinó també en la personal, especialment a Rull. Ja el coneixem de 'Mala Lluna', publicada per aquesta mateixa editorial i a 'Primàries de sang' escrita a quatre mans amb Pau Juvillà i editada per Pagès, on ens explicava els problemes que li ocasionava la seva filla i ara l'autor es centra més en els problemes personals del sergent Rull.

No puc deixar d'agrair a David Marín que en les seves obres sempre es preocupi de mostrar-nos les varietats lingüístiques de la nostra llengua. En aquest cas fent servir la parla pròpia de la zona de Balaguer i la del Pallars. Sé que és quelcom que repeteixo sovint en les meves ressenyes i que no em cansaré de fer-ho. Tenim un idioma molt ric en varietats lingüístiques i és un plaer trobar-les escrites dins d'una novel·la.

Una novel·la que t'enganxa des de l'inici, amb temes força diversos que l'autor sap entrellaçar d'una manera magistral i que aconsegueix encuriosir-nos i despistar-nos a parts iguals. I trobem paisatges rurals, agrestes, que es visualitzen davant els mostres ulls amb descripcions breus, però concises; problemes de convivència veïnal, xafarderes de poble, especulacions immobiliàries, drogues, prostitució, problemes familiars… I uns personatges cada cop més potents, que novel·la a novel·la van creixent davant els ulls del lector.