26/05/2015

Que els déus ens protegeixin (dels nens)…

És ben sabut que la major part de productes de neteja són tòxics, perjudicials per a la salut. Qualsevol persona amb dos dits de front i una mica de sentit comú està al cas de la seva toxicitat i perillositat. Tanmateix, per advertir dels perills, els fabricants no dubten, per llei i bonhomia, a enganxar-hi una etiqueta, normalment en lletra minúscula i il·legible, usualment a la part del darrere de l’envàs del producte, on hi descriuen una bona colla d’advertències, com ara que no s’ha d’ingerir el producte (tot i que els seus colors i olors sovint conviden a fer-ho), que s’ha d’evitar que entri als ulls, que s’ha d’evitar que entri en contacte amb la pell, que no s’apliqui sobre alguns metalls o materials, etc. Totes aquestes advertències són molts lògiques, assenyades i de sentit comú. Per acollonir, ho rubriquen amb els efectes letals que poden produir si, beneïts, no s'observen les precaucions, ceguera, malalties, cremades, mort o coses pitjors.

Tanmateix, sempre, sense excepció, entre les advertències n'hi figura una que m’intranquil·litza més que totes les altres juntes. L’advertència en qüestió tan pertorbadora que sempre s'hi posa amb lletres grosses, negretes i visibles és que es mantingui el producte allunyat de l’abast dels nens.

Collons amb els nens. Podem inferir d’aquesta innocent advertència que els nens són una mena de fills de puta integrals que no s’ho pensaran dos cops a fer un mal ús del perillós producte i que, per tant, la resta de mortals estem exposats tant al mal del mateix producte com al mal dels nens?

Podem deduir d’aquesta advertència que els no-nens estem sempre en un perill constant si deixem que els nens tinguin el producte al seu abast?

Així, en resum, són els nens un perill, del qual s’ha d’advertir clarament en totes les etiquetes?

No em queda clar, la veritat, però potser les autoritats competents haurien de fer alguna cosa amb aquesta mena de malfactors de mida petita que es veu que no dubtaran un instant a abocar-nos el producte als ulls, a la pell i a fer-nos-el ingerir... estic acollonit.

Que els déus ens protegeixin (dels nens)...