16/08/2017

¿Qui és Satoshi Nakamoto?

Qui hi ha darrere de Bitcoin, la criptomoneda que està transformant el món de les transaccions? Només podem estar segurs d’una cosa, Satoshi Nakamoto és el creador de Bitcoin. Ara bé, qui és aquesta persona o grup de persones?, després de diferents investigacions encara no se sap del cert.

L’any 2008, Satoshi Nakamoto va publicar un article científic, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, a través de la Cryptography Mailing List, en el que certificava la creació d’aquesta criptomoneda. Ningú coneix la seva identitat i els principals experts ja porten temps investigant. Moltes han estat les suposicions sobre qui s’amaga darrera d’aquest pseudònim, però no s’ha pogut arribar a un consens. A simple vista sembla un nom asiàtic, però només podem saber que Satoshi en japonès signifca “pensament clar, enginyós i savi”, Naka, “por, relació”, i Moto, “origen o creació”. Però ni tan sols això assegura que la seva procedència sigui japonesa, ni el seu sexe, ni edat, ni qualsevol altre dada.

Fins al moment, són dos els noms que han sonat amb més força. Per un costat, Dorian Satoshi Nakamoto, un home japonès-americà que viu a Califòrnia, que segons una publicació del 6 de març de 2014 a la revista Newsweek, la periodista Leah McGrath Goodman demostrava a partir d’una sèrie d’indicis que Nakamoto era el creador de Bitcoin. El propi Nakamoto va negar qualsevol vinculació amb el Bitcoin, i més tard, el compte de Nakamoto va publicar un missatge afirmant que no era Dorian Nakamoto. Per altra banda, tenim a Craig Wright, l’empresari australià que ha afirmat ser Satoshi Nakamoto. El 2 de maig de 2016 va declarar que era ell qui s’amagava darrera d’aquell pseudònim, i mitjans com la BBC i The Economist asseguraven que alguns dels seus periodistes havien presenciat la demostració. No obstant, pocs dies després, el propi Wright afirmava en el seu bloc que renunciava a provar que era Satoshi Nakamoto.

El silenci de Nakamoto segueix sent un misteri, i la gent continua amb la curiositat de saber la identitat real del creador del Bitcoin. Només podem saber que al 2010, Nakamoto va entregar el repositori del codi font i la clau a Gavin Andresen, un dels desenvolupadors de Bitcoin, i va deixar de participar en tots els fòrums i xats. Totes les persones a les que, en algun moment o altre, se les ha vinculat amb el nom de Satoshi Nakamoto han negat qualsevol relació amb la creació del Bitcoin.

Un dels últims e-mails que va enviar data del 23 d’abril de 2011, en el que deia “m’he passat a altres coses. Està en bones mans amb Gavin i la resta”. No obstant, Jeff Garzik assegura que va ser intel·ligent per haver utilitzat un pseudònim, ja que d’aquesta manera deixa de banda la figura i permet que la gent es pugui centrar en la tecnologia. Els millors experts han treballat per explotar el potencial d’aquesta tecnologia i per restar importància a la figura del creador.

 

Font: Bit2me