La diferència entre 32 bits i 64 bits és més important del que sembla. A primer cop d'ull les dues tenen les mateixes funcions, les mateixes característiques, el mateix funcionament ... però res més lluny de la realitat, perquè totes dues tenen diferències. I, quines són?
Quina és la principal diferència entre 32 bits i 64 bits?La principal diferència està en la quantitat de memòria amb què pot treballar el sistema: 32 bits només pot treballar fins amb 4GB de memòria. Això vol dir que, per exemple, Windows en 32 bits no pot aprofitar més de 4 GB de memòria RAM (sense trucs només presents a Windows Server) encara que se'n tingui més d'instal·lada al nostre ordinador, mentre que Windows 7 a 64 bits pot pujar fins els 192GB de RAM.
Existeixen altres diferències notables a part de la quantitat de memòria que podem instal·lar a l'ordinador, com ara una millor gestió de la memòria RAM o funcions de seguretat que no estan disponibles al Windows de 32 bits. En altres paraules, no s'ha de tenir més de 4 GB de memòria RAM per aprofitar els avantatges dels 64 bits a l'ordinador, per la qual cosa convé fer el salt si es disposa del maquinari adequat.
Com es pot esbrinar quina versió hi ha en ús?En els ordinadors Windows, es pot esbrinar en el panell de control, i accedir a la informació del sistema: apareixerà si tenim 64 bits o 32 bits al costat del processador i la memòria RAM. A Linux depèn de la distribució que s'estigui utilitzant, i al Mac ja s'està fent servir 64 bits, llevat que es faci servir un Mac anterior al 2008 amb Tiger.
Què es necessita per executar 64 bits?L'únic requisit és que totes les peces de l'ordinador siguin compatibles amb 64 bits, cosa que no hauria de ser complicat si l'ordinador és recent. El problema ve si es tenen peces massa velles que no són compatibles, i que obliguen a quedar-se
estancats en aquests 32 bits. Llavors hem de saber si aquesta peça es pot reemplaçar fàcilment, si és barata i si és imprescindible per al nostre dia a dia.
Com es pot passar de 32 bits a 64 bits?Malauradament, passar de 32 a 64 bits no és tan senzill com fer una actualització, atès que les actualitzacions sempre seran al mateix nivell: un Windows de 32 bits s'ha d'actualitzar dins dels 32 bits, i un de 64 actualitzarà dins dels 64 bits. Això vol dir que s'ha de realitzar una instal·lació neta de Windows quan es vulgui passar d'un a l'altre, perdent les dades pel camí.
Font: Omicrono