15/07/2015

Referèndum EUiA? NO!

Avui EUiA iniciava la votació del referèndum (pels que votem per internet) sobre l'acord electoral tancat amb ICV, Podem i Procés Constituent. El meu vot ha estat un No rotund, bàsicament per dos raons:

1. La consulta havia d'haver estat també unes primàries per a escollir candidat/a d'EUiA. Segons correu que s'ens ha fer arribar a l'afiliació i notificació penjada al web, les primàries no han estat possibles perquè no es van presentar candidatures alternatives a la de Nuet. Mitja veritat, per no dir mentida. Hi havia una candidatura alternativa que no va aconseguir els avals suficients de membres del Consell Nacional.
Sort que vaig dimitir com a membre del CN, perquè no aguantaria la vergonya de pertànyer a un òrgan incapaç de trobar 16 persones entre els seus membres capaços de donar un aval (no un vot) a una jove companya per a que pogués presentar la seva proposta i candidatura.
Alguns s'omplen la boca i donen lliçons amb paraules com participació, pluralisme, democràcia... però als de fora de casa. Mentre vaig ser membre del CN d'EUiA sempre he donat el meu aval al candidat/a que m'ho ha sol·licitat, pensava que era el més normal i coherent.

2. Un dels arguments favorables a l'acord és que EUiA tindrà llocs preferents a la candidatura final. Òstia! És això la confluència?
El coordinador d'EUiA va donar suport explícit a la candidatura d'AhoraMadrid que confrontava amb la d'IUCM. Motiu? Lo nou era els d'Ahora que eren oberts, "primaristes"... I lo vell lo d'IUCM que volia mantenir sigles, organització... I bé, com s'ha d'entendre la confecció d'una candidatura en la que les organitzacions promotores pacten i es reserven llocs a la llista? Així es fan les candidatures obertes, participatives...?
Més aviat penso que és més del de sempre, protagonitzat pels de sempre. Acords cupulars de repartiment de poder. I en el cas d'EUiA evitant inverosímils sorpreses internes en forma de primàries.

A mi que no en venguin les noves formes en política aquells que porten dècades ocupant càrrecs i avui es tornen a presentar (i garantir-se l'elecció). Que consti que no sóc un fan de tota aquesta història de les confluències aprogramàtiques i les primàries on sempre guanyen els que han de guanyar, però almenys si es fa que es faci per convenciment i no que pretenguin prendre'ns per rucs.
Per això jo he dit No!