Quan pensava quin podria ser el formatge francès, per un mes de maig, inicialment el Camembert era el que més em convencia perquè és en aquest mes quan està en el millor moment. Per això, vaig anar a veure en Luc, expert formatger i propietari de Can Luc, i parlant de projectes i de formatges em va dir: "coneixes un dels més antics de França? ...un cop de cor em va fer decidir semblava que el formatge de cabra "Sainte Maure de Touraine" era una bona elecció per ser un dels formatges més antics de França, per la història de la seva elaboració, i les peces recents arribades de les formatgeries. Característiques: Té forma cilíndrica, travessat per una palla de sègol, que ajuda a no trencar-se o esmicolar-se i a l'hora li atorga el segell d' "autenticitat". Recobert de carbó vegetal i sal; La escorça és rugosa. Delicat, saborós, té un contrast cromàtic del fong blau i el negre del carbó vegetal, amb l'interior blanc i net de pasta làctica. Té records del farratge, l'aroma i el sabor suau de fruits secs, poder de nous.
Zones de producció: Aquest formatge artesà està elaborat amb llet crua de cabra, de les regions Indre-et-Loire, Vienne, Indre, Loir-et-Che,del Loirté; Va ser una de les primeres DOP de França. L'etiqueta ovalada on diu el temps de maduració en la cava, 10 dies, una mitja lluna en la part superior i les inicials de DOP. Els formatges autèntics també porten la palleta és garantia d'autenticitat amb el nom del formatge i la formatgeria.
Proposta de maridatge: Acompanyar-lo de melmelada de figues, raïm o mel (quan sigui el moment amb la fruita fresca) pa de varietats de cereals i d'elaboració artesana, amanides o gratinat.
Vi negre afruitat i jove de la regió, un Gamay de Touraine, un Beaujolais, o un Bourgogne... o un blanc. Un vi és bo si t'agrada. Compra: A Barcelona i Sant Cugat del Vallès la Formatgeria Can Luc, i altres formatgeries especialitzades que podeu veure aquí,
al final del post. Merci, Luc, Melanie i Dámaso per compartir converses i coneixement.