09/06/2017

Salut i prevenció d’accidents

Per Eulàlia Cladellas, metge de família

Estem a tocar l’estiu i amb un temps  de caloret que ens fa deixar la roba d’hivern guardada a l’armari.  Anem  vestits més còmodes i  fins i tot sembla que més lleugers.

Poc pensem amb els  riscos d’accidents. Solem pensar que això no ens passarà mai a nosaltres. Però a l’estiu hi ha més accidents.

N’hi han molts de domèstics: cremades al forn per anar amb màniga curta i no posar-se manoples, cremada amb aigua calenta sobre el cos (es porta poca roba i no es porta davantal protector),  o sobre cara i braços….  S’ha de fer prevenció : estabilitzar bé les paelles i olles sobre els fogons, i procurar posar el mànec de la paella en posició lateral que no pugui bolcar. Vigilar amb la manipulació de l’oli calent. I sobretot que no s´hi acostin els nens. Ull amb les barbacoes. Tenir aigua a prop.

També amb la conducció, pot jugar una mala passada un calçat inadequat que et pugui fer caure. Conduir amb xancletes, i escapar-se el pedal, i  també, portar poca roba anant amb moto. Amb aquesta, et pots cremar les cames amb el tub d’escapament, i , si tens una caiguda,  el més fàcil i quasi mínim, és una cremada per frec amb el terra.

I ara,  ja tenim ben proper les fogueres de St. Joan. S’ha d’estar molt alerta, estar ben protegit, i tenir  la distància adequada, sobretot molta cura amb els nens (treballant a urgències vàrem assistir a un nen petit que va caure sobre un petard amb gran afectació d llavi i boca).

Molta precaució amb la manipulació de foc i petards. Tenir molta cura d’un mateix (estar ben vestit amb material protector de foc, i tapar  del cap si hi ha risc d’espurnes ). Vigilar l’entorn per què  sigui  segur. Que cap nen manipuli sol els petard.

Que tingueu bona revetlla i la gaudiu saludablement !!!