Per Eulalia Cladellas, metge de família
L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut sexual com a benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la salut.
Estableix uns drets bàsics: a la llibertat sexual, sense coerció, explotació o abús. Dret a la intimitat, equitat, no discriminació de sexe, gènere, orientació sexual, edat, raça, social, religió, i limitació física o emocional. Dret al plaer, incloent autoerotisme, que és font de benestar físic, psicològic i emocional. Dret a lliure associació i a prendre decisions reproductives lliures. Dret a l’educació sexual integral en totes les etapes de la vida i involucrant a les institucions. Dret a l’atenció en salut sexual i els seus trastorns.
Aquest cap de setmana s’ha celebrat el VI Foro de Salud Sexual: Sexualidad para el benestar, a Santander. S’hi ha parlat de salut sexual i avenços en l’home i la dona del moment actual: salut mental i sexualitat, salut en la menopausa, maltractaments, abusos i dependència. I també tallers de creixement eròtic, rutina i utilitat de jocs eròtics i diversitat en salut sexual.
Els propers anys es centraran principalment en l’acceptació i bon desenvolupament de la diversitat sexual. Hi ha tantes sexualitats com persones.
La sexualitat forma part de les persones des que naixem fins que morim, i evoluciona al llarg de la vida. Hi ha mites i creences que han perjudicat el seu bon desenvolupament. Actualment hi ha molta informació i no tota és bona. Hem de treballar en el coneixement i l’educació sexual, emocional i en valors. Això és cosa de tots, començant per les famílies, escoles, centres de salut i societat.
L’autoconeixement del cos: fisiologia, resposta sexual, sensorialitat, zones erògenes, autoerotisme… ajuda a una bona salut sexual en la qual es prenen decisions lliures i sense coercions per gaudir de plaer i empoderar les persones donant-los seguretat i autoestima en les seves relacions.
És important que hi pensem i que normalitzem la sexualitat a les nostres vides. En podrem seguir parlant.