15/10/2020

SCRAP MORTAL


Scrpa Mortal. Ludmilla Lacueva

'Scrap mortal' és la segona novel·la negra de l'andorrana Ludmilla Lacueva, on recupera als personatges principals de la seva anterior novel·la, 'Mort sota zero': el comissari Cerni Llop, l'exbatlle Climent Masoliver, la forense Maria Sastre i el batlle David Masoliver.

Ludmilla torna a fer servir els escenaris que millor coneix, els del Principat d'Andorra, on aquesta vegada ens convida a una trobada de scrapbooking — scrapbook és el terme anglès per definir un llibre de retalls, és a dir, els àlbums fets amb imatges, dibuixos, textos, retalls de diaris o fotografies, i que acaben constituint molt sovint una mena de dietari Il·lustrat — on es conta amb la participació de nombroses scrapers, entre elles la Stacy Morgan, una de les més famoses del món.

Durant la trobada, al llac d'Engolasters es troba el cos d'una de les participants i aquí és on entrarà en joc el comissari Cerni Llop i companyia. Per fer-ho més emocionant, la Maria Sastre és la presidenta del club de scrap andorrà i una de les promotores de la trobada andorrana.

Ens trobem davant d'una novel·la de procediment on anirem seguint la investigació de la mort de la scraper pas a pas. L'autora posa de manifest les enveges i rivalitats que poden sorgir en un tema aparentment tan inofensiu com són els treballs manuals. La pugna per aconseguir els millors espònsors, per tenir més seguidors a les xarxes socials i perquè el seu nom sigui el més conegut portarà a les scrpaers a mirar-se de reüll i a desconfiar fins i tot de la seva pròpia ombra; tothom és sospitós de ser un rival que pot posar-te la traveta quan menys t'ho esperis.

Escrit amb un llenguatge planer i directe que ens fa entrar en la història des de les primeres pàgines; una trama ben lligada. A l'inici, tal com ja va fer en la seva anterior obra, la Ludmilla ens deixa un índex de personatges que ens ajudarà a situar a cadascú d'ells, és una novel·la que, sense ser coral, té gran nombre de personatges i tenir-los localitzats és de gran ajuda pel lector.

No puc acabar sense fer esment a la llegenda que dona inici al llibre, és preciosa. Ha estat un veritable plaer tornar a trobar-me a en Cerni Llop i especialment al Climent Masoliver, un personatge força carismàtic i un xic torracollons.