Un equip internacional de científics ha dissenyat sensors que són capaços de monitoritzar de manera contínua grans infraestructures, permetent detectar amb gran precisió (i, el més important, amb antelació) erosió o fissures en ponts, preses o vies fèrries. Aquest sensor també podria tenir aplicacions biomèdiques.
El treball l’ha portat a terme el grup d'Enginyeria Fotònica (AIXETA) de la Universitat d'Alcalá, en col·laboració amb l'Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa), ha dissenyat els sensors de fibra òptica. Els resultats d'aquest treball s'acaben de publicar a la revista Optic Letters.
El nou sensor és capaç de 'auscultar' un milió de punts sensors al llarg de 10 quilòmetres de fibra estàndard, el que possibilita que la detecció de qualsevol problema estructural sigui molt més ràpida que en l'actualitat, podent detectar canvis de temperatura i / o deformació en menys de 20 minuts. Aquests sensors són particularment interessants per a aplicacions de certa complexitat tècnica, ja que poden ser instal·lats en entorns hostils, així com en àrees remotes que no tenen font d'alimentació propera com deserts o el fons marí.
Tot i que la popularitat dels sensors distribuïts de fibra òptica està creixent, actualment s'utilitzen principalment per detectar fuites en oleoductes i gasoductes, així com per prevenir esllavissades de terra que afectin carreteres o vies fèrries. Però “si una sola d'aquestes fibres es col·loca al llarg de la longitud d'un pont, per exemple, els canvis en l'estructura en qualsevol dels punts sensors al llarg de la fibra provocaran canvis detectables en la llum que es desplaça per la fibra, la qual cosa permetria actuar preventivament en l'estructura, augmentant la seguretat i reduint els costos de manteniment”, assenyala Alejandro Domínguez, membre del grup de recerca AIXETA.
Domínguez destaca que aquest tipus de sensors també podria ser utilitzat per a àmbits com l'aeroespacial, "on és important saber el que està succeint en cada centímetre de l'ala d'un avió, per exemple".
Així mateix, AIXETA treballa en augmentar el nombre de punts sensors en la fibra, el que podria permetre que la tecnologia s'expandís cap a àrees completament noves, com les aplicacions biomèdiques. En aquest sentit, Domínguez assenyala que "les fibres òptiques també podrien ser adaptades per conformar teixits intel·ligents, on els sensors podrien usar-se per monitoritzar la salut d'una persona, ajudant en la detecció primerenca de malalties". Per exemple, els investigadors albiren que podria ser possible utilitzar aquests sensors de fibra òptica per a detectar les desviacions de temperatura que estan presents en el càncer de mama.
Font: Universidad de Alcalá